Chleb z ziemniakami
Poleca: Ewa
Źródło: Domowe Wypieki
Fot. Ewa |
Długo się zbierałam za zrobienie chleba z ziemniakami, ale jakoś nigdy nie było czasu. Dobrze, że w końcu go znalazłam (czas :)), bo chleb jest pyszny! Miękki w środku, z chrupiącą skórką. Bardzo smaczny.
Składniki:
300 g ziemniaków
600 g mąki chlebowej
21 g drożdży suchych
1 łyżeczka cukru
175 ml wody
1 jajko
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (można w mundurkach). Miękkie rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę.
Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrabiamy ciasto, formujemy z niego kulę i kładziemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut – do zrumienienia. Chleb po upieczeniu, postukany od spodu, powinien wydawać głuchy odgłos.
Fot. Ewa |