Karkówka z coca-colą
Poleca: Iwona
Fot. Iwona |
Lubię karkówkę, ale jak ją przygotować w nietradycyjny sposób? A może z coca-colą? Efekt – zaskakujący. Za pierwszym razem mąż powiedział… „zmarnujesz mi karkówkę”. A teraz: „zrobiłabyś karkówkę z colą?”… No to robimy 😀
Składniki:
50 dag karkówki
cebula
szklanka keczupu
szklanka coli
2 łyżki musztardy
przyprawa do karkówki
sól, pieprz
olej
Karkówkę kroimy w plastry, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do karkówki i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia obsmażamy karkówkę na oleju, z obu stron. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Podsmażamy pokrojoną cebulę i posypujemy nią karkówkę.
Keczup, colę i musztardę dokładnie mieszamy i polewamy po karkówce, tak żeby ją przykryło, wtedy nie trzeba będzie odwracać w trakcie pieczenia.
Pieczemy 50 minut w temp. 200 stopni, po 40 minutach można zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
Fot. Iwona |
Fot. Iwona |
Fot. Iwona |