Alicha gulasz warzywny
|

Alicha – etiopski gulasz warzywny

Wczytując się w przepis na ten gulasz warzywny, nie sądziłam, że będzie on aż tak pyszny. Alicha z powodzeniem może robić za osobne danie. Ja podałam ją jako warzywa do obiadu. Gulasz ma mnóstwo smaku, przygotowuje się go bardzo szybko i łatwo. Możecie kombinować z warzywami, możecie dodać też mięso. Naprawdę warto spróbować!

Składniki

1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili (opcjonalnie)
6 ziemniaków
2 marchewki
400 g pomidorów z puszki (lub 500 ml passaty pomidorowej)
1 zielona papryka
2 cm imbiru
1 łyżeczka kurkumy
sól

Na patelni na oliwie z odrobiną masła podsmażamy na złoto pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pozostałe składniki – obrane (co się da obrać) i pokrojone w kostkę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec doprawiamy do smaku.

Źródło: Filozofia Smaku

Alicha gulasz warzywny

Podobne wpisy