Scones parmezanowe
Do tej pory jadłam tylko słodkie sconesy. Ale moim zdaniem scones parmezanowe biją je na głowę. Doskonałe jako bułeczki śniadaniowe, nadają się idealnie do sałatek. A przygotowuje się je tak szybko, że można spokojnie zrobić je w trakcie imprezy i podać jeszcze ciepłe!
Składniki
(na 6-7 sztuk)
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
30 g startego parmezanu
60 g masła roztopionego i przestudzonego
1 jajko
100 ml mleka
Wszystkie składniki miksujemy albo wyrabiamy ręcznie na jednolite ciasto. Jeśli będzie się kleić, dosypujemy mąki.
Ciasto rozwałkowujemy na gruby prostokąt. Wycinamy kółka, np. filiżanką, i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można z wierzchu posypać bułeczki jeszcze dodatkowo parmezanem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut – do zrumienienia.
Źródło: Magda Kucharzy