Sałatka nicejska
Dziwna to sałatka. Wszystko ułożone na talerzu obok siebie. W zasadzie można jeść każdy produkt osobno. I nie ma w niej sałaty jako takiej ani żadnego jej zamiennika. Ale trzeba przyznać, że sałatka nicejska ma coś w sobie. Rzeczywiście można się przez chwilę poczuć jak we Francji – jeszcze tylko chrupiąca bagietka, dobre wino i nic więcej nie potrzeba.
Składniki
(na 6 porcji)
4 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
pęczek szalotki (zielona część)
6 pomidorów
1 papryka czerwona
200 g tuńczyka w puszce
60 g czarnych oliwek
200 g filetów anchois
Sos winegret
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
1 posiekany ząbek czosnku
1/2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
Jajka kroimy na ćwiartki. Cebulę drobno siekamy. Zieloną część szalotki również siekamy. Pomidory kroimy na ósemki albo w plasterki. Paprykę kroimy na paski.
Wszystkie składniki układamy na jednej salaterce lub rozdzielamy dla każdego z osobna. Dodajemy tuńczyka, oliwki i anchois.
Przed podaniem sałatkę polewamy sosem, który powstaje z wymieszania wszystkich podanych składników.
Źródło: Marie-Morgane Le Moel, Sekrety francuskiej kuchareczki