Prosty chleb pszenny

Prosty chleb pszenny

Zwykły chleb na drożdżach. Zwykły, nie maślany, nie słodki, zwykły. Zawsze szukałam pieczywa, które będzie neutralne w smaku. Z racji posiadania kiepskiego piekarnika, który z jednej strony palił, a z drugiej nie dopiekał, bałam się piec chleby. Dzisiaj jednak zapomniałam kupić pieczywo. Drożdże w domu zawsze są, mąka i mleko również. Poszukałam więc takiego przepisu, który nie wymagałby jakichś dodatkowych specjalnych składników. Padło na ten prosty chleb pszenny. Na dno piekarnika wstawiłam dodatkowo blachę z wodą. Chleb się udał! Naprawdę się udał! Jest idealny! A to mój pierwszy raz!

Składniki

700 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
7 g suchych lub 14 g świeżych drożdży
25 g miękkiego masła
150 ml letniego mleka
300 ml letniej wody

Jeśli używamy świeżych drożdży, trzeba wcześniej zrobić z nich rozczyn. Następnie suche składniki mieszamy, dodajemy do nich mokre i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem/robotem z hakiem. Powinno wyjść sprężyste i nie kleić się do rak.

Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, w misce, pod przykryciem – do wyrośnięcia, czyli podwojenia objętości, na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie chwilę jeszcze wyrabiamy ciasto i formujemy bochenek. Odstawiamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pod ściereczką, na minimum 30 minut. Po tym czasie robimy na bochenku nacięcia.

Pieczemy w 230 stopniach przez 10 minut, a następnie przez kolejne 20-25 minut już w 200 stopniach. Na dno piekarnika można wstawić blachę z wodą.

Źródło: Moje Wypieki

Prosty chleb pszenny

Podobne wpisy