Babka bez jajek
Wielkanoc bez jajek jest jak Boże Narodzenie bez śniegu. Tyle że ostatnio pogoda płata nam figle i nie pamiętam już, kiedy śnieg uraczył nas swoją obecnością na grudniowe święta. W takiej sytuacji babka bez jajek wcale nie brzmi tak niedorzecznie, jak mogłoby się wydawać. Na moim stole zagościła już w ubiegły weekend – z potrzeby chwili. Mieliśmy ochotę na coś słodkiego, ale w lodówce zabrakło podstawowych składników na ciasto. Kuchnia to jednak magia, nawet z niczego da się wyczarować pyszne słodkości. Tak właśnie powstała babka bez jajek! Jeśli macie w domu alergika, możecie dodatkowo mleko zastąpić wodą.
Składniki
250 g mąki
150 g brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 ml mleka
50 ml oleju
2 łyżki octu winnego
2 łyżeczki kakao
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek i sodę.
W drugiej mieszamy mokre składniki: mleko, olej i ocet.
Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Dzielimy ciasto na pół. Do jednej połowy dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się składników.
Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na dno wlewamy jasne ciasto, na wierzch wlewamy ciemne.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut – do suchego patyczka. Po ostudzeniu wyjmujemy ciasto z formy i dekorujemy cukrem pudrem.
Źródło: Najsmaczniejsze.pl