Babka majonezowa
|

Babka majonezowa

Intrygowała mnie babka z dodatkiem majonezu, ale przez długi czas bałam się jej spróbować. W tym roku odważyłam się po raz pierwszy i mam tylko jeden wniosek – dlaczego tak późno?! Babka majonezowa to jedna z bardziej puszystych i „mokrych” babek, jakie miałam okazję piec. Jeśli lubicie konkretne ciasta, bez piaskowej konsystencji, takie, które nawet bez dodatków smakują idealnie – koniecznie wypróbujcie przepis na babkę z dodatkiem majonezu!

Składniki

4 jajka (białka i żółtka osobno)
2/3 szkl. majonezu
2/3 szkl. cukru
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
90 g mąki pszennej
90 g mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubijamy na sztywną masę – najpierw na wolnych obrotach, a potem coraz szybciej. Pod koniec dodajemy partiami cukier i skórkę z cytryny i ubijamy, aż masa będzie sztywna.

Dodajemy żółtka, po jednym, i cały czas miksujemy – teraz już na średnich obrotach miksera. Im dłużej masa się ubija, tym lepiej.

Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, a potem suche składniki powoli dodajemy do ubitej masy, miksując na wolnych obrotach – aż składniki się połączą.

Na koniec dodajemy majonez (nie może być zimny!) i wolno miksujemy całość na jednolitą masę.

Masę przekładamy do formy na babkę wcześniej natłuszczonej masłem i wysypanej mąką.

Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 40-45 minut, do suchego patyczka.

Źródło: Kwestia Smaku

Babka majonezowa

Podobne wpisy