• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// inne ciasta// Wielkanoc

Babka piaskowa na mące ziemniaczanej

24 lutego 2014 • 3  

Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Krolcia

Naprawdę piaskowa! Sypka, puszysta, idealna. Czytając przepis i widząc skrobię ziemniaczaną, trochę miałam obawy. Kurcze… jak to smakuje, skoro to z mąki z kartofli? No ale ze znawcami się nie dyskutuje. Skoro tak jest w przepisie, tak trzeba zrobić. Waaaaarto było! Babka zniknęła, zanim zdążyła porządnie wystygnąć. Nawet dzieci się rzuciły, co jest u nas raczej rzadkością.

Składniki:
5 jajek
1 szkl. drobnego cukru (ja daję cukier puder)
1 i ¾ szkl. mąki ziemniaczanej
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (łyżeczka taka o standardowej pojemności 5 ml)
otarta skórka z 2 cytryn (ja dałam aromat cytrynowy, pół buteleczki)

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Forma powinna być pojemności 2,6 l. Smarujemy ją masłem i oprószamy mąką.

Jajka w całości ubijamy na puszystą masę przez dobre kilka minut. Masa powinna przynajmniej podwoić objętość. Następnie powoli dodajemy cukier, stale mieszając.

Teraz najlepiej wstawić sobie masło w garnuszku na mały gaz.

Wracamy do ciasta. Dodajemy do masy jajecznej przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników. Dalej dokładamy skórkę z cytryny/aromat.
Na końcu malutkim strumieniem, stale mieszając, wlewamy wrzące masło. To dziwnie brzmi, wiem, też byłam zaskoczona, ale wszystko jest ok i nic się z ciastem nie dzieje.
Przelewamy ciasto do formy. Nie powinno zająć więcej jak 2/3 wysokości formy, inaczej możemy spodziewać się “uciekiniera”. Babka mocno rośnie.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w sumie około 50-60 minut. Pierwszą połowę czasu w 160 stopniach, drugą w 170. Pieczemy do suchego patyczka. Wyjmujemy, zostawiamy chwilę w formie, a po kilku minutach wykładamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia. O ile Wam się uda doczekać 🙂

Przed podaniem można sypnąć cukrem pudrem.

Ja robiłam babkę z połowy składników i wyszła mi jedna idealna babeczka z formy o pojemności około 1,5 l.

Fot. Krolcia

 

Fot. Krolcia

 

Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Zapiekane klopsiki Poprzedni
Wstążki z dwoma sosami • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Zapiekanka makaronowa z łososiem  

9 marca 2015

Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i serem  

13 kwietnia 2013

Ciasto dwukolorowe  

16 marca 2014

3 komentarze

  1. klaudyna148

    on 24 lutego 2014 at 14:51
    Odpowiedz

    Uwielbiam babkę piaskową, tak dla urozmaicenia proponuję położyć na wierzch tężejącą galaretkę, super efekt 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂

  2. Justyna Żak

    on 24 lutego 2014 at 13:32
    Odpowiedz

    wygląda bardzo smacznie:)

  3. Pan Deserek :)

    on 24 lutego 2014 at 13:19
    Odpowiedz

    Wygląda fantastycznie ! Musze zrobić taka piaskową babkę jeszcze przed świętami 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda