||

Babka z kremowym serkiem

Poleca: Gosia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Gosia

Do świąt jeszcze daleko, ale może ktoś już ma ochotę zacząć eksperymentować, żeby znaleźć swój ideał na wielkanocny stół 🙂 Babka ma specyficzny smak ze względu na obecność sera. Jest dobra, choć jak dla mnie, to jeszcze nie jest ta jedna jedyna, która by mnie powaliła na kolana.

Składniki:
(na formę do babki z kominem lub keksówkę o wymiarach 10×20 cm)
240 g serka kremowego (u mnie biały serek kanapkowy)
170 g masła
1 szkl. drobnego cukru
4 jajka
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 szkl. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek kremowy, a następnie po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodajemy ekstrakt z wanilii i na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia składników.

Przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy.

Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 160 stopni, jeśli w pieczecie w keksówce, lub troszkę dłużej, jeśli wybieracie standardową formę do babki. Sprawdzamy, czy jest gotowe, wbijając wykałaczkę – jeśli ciasto się na niej nie obierze, to można wyciągać.

Dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.

Fot. Gosia

Podobne wpisy