• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Jajko w koszulce
Dodatki// przystawki/przekąski// Wielkanoc

Jajko w koszulce

3 marca 2015 • 0  

Nie wiem dlaczego, ale do tej pory jajko w koszulce kojarzyło mi się wyłącznie z kulinarnymi programami w tv dla profesjonalistów i nawet nie próbowałam dociekać, jak je przygotować. A tu się okazuje, że to bardzo łatwe! Oświeciła mnie książka Michela Roux Jajka. Autor w tak prosty sposób opisał kolejne etapy przygotowywania jajka w koszulce, że musiałam spróbować. A że jajko na miękko nigdy mi nie wychodzi, to jajko w koszulce jest dla mnie substytutem tego smaku i konsystencji.

Składniki

jajko
dużo wody w głębokim garnku
3 łyżki białego octu winnego (lub soku z cytryny)
stoper

Głęboki garnek napełniamy wodą do wysokości ok. 10 cm. Dodajemy 3 łyżki octu i doprowadzamy do wrzenia. Woda musi się naprawdę mocno gotować, nawet po zdjęciu pokrywki.

Jajko wbijamy do małej miseczki lub szklanki. Delikatnie przelewamy je na wrzącą wodę, w miejsce, gdzie jest najwięcej bąbelków. Na początek najlepiej wrzucać po jednym jajku. Jak dojdziemy do wprawy, można wlewać po 3-4.

Uwaga! Przed włożeniem jajka do garnka, można zamieszać wodą i zrobić wir, a w jego środek wlać jajko.

Gotujemy 1,5-2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy jajko delikatnie łyżką cedzakową i, naciskając palcem, sprawdzamy, czy jest gotowe. Powinno być miękkie jak gąbka. Jeśli czujemy, że w środku za bardzo się rozlewa, można zanurzyć jajko jeszcze na moment w wodzie, a kolejne trzymać we wrzątku np. pół minuty dłużej.

Jak zrobić jajko w koszulce
Jak zrobić jajko w koszulce

Podajemy od razu lub przekładamy do miski z zimną wodą. Zimne jajka można wyjąć i przyciąć wystające nitki białka, żeby miały równy kształt.

W zimnej wodzie można takie jajka przechowywać w lodówce nawet do dwóch dni. Przed podaniem odgrzewamy je, wrzucając do miski z wrzątkiem na 30 sekund.

#jajka
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Babka z kremowym serkiem Poprzedni
Jajka w koszulkach na cebulowych tartaletkach • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Chleb żytni dwukolorowy  

8 listopada 2014

Sernik z rosą  

31 grudnia 2013
Wielkanocna babka z czekoladą

Babka z czekoladą  

7 kwietnia 2017

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda