|

Zupa klopsikowa

Poleca: Ewa
Źródło: Podróże kulinarne

Fot. Ewa

Zupa „z wkładką” to super sprawa, bo nie trzeba już robić drugiego dania. A na wakacjach, przy upałach czy nawet na co dzień, kiedy czasu jak na lekarstwo – to bardzo cenna wiadomość 🙂

Składniki:
1 cebula
4 ząbki czosnku
400 g pomidorów z puszki (krojonych)
1 cukinia
2 marchewki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki bazylii
2 szkl. wody
1 szkl. bulionu

Klopsiki:
500 g mielonego mięsa
1 jajko
1 cebula
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na patelni na oliwie z dodatkiem masła (najlepiej klarowanego). Przekładamy do garnka i dodajemy pozostałe składniki – marchewkę i cukinię kroimy w kostkę lub talarki. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku.

W międzyczasie przygotowujemy klopsiki. Cebulę siekamy drobno, mieszamy z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy i formujemy z powstałej masy małe kuleczki.Wrzucamy je do gotującej się zupy i gotujemy kilkanaście minut.

Podobne wpisy