|

Mięso zapiekane

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Czasem, jak mam chęć na dobre, a smaczne i inne, robię takie danie.
Nic trudnego. Każdemu wyjdzie, a zachwyci np. odwiedzającą nas teściową ;>.
Dziś u nas było w wersji „ze schabem”.
Fotografie marne, bo przypomniałam sobie o nich… gdy już właściwie wszystko zostało zjedzone!

Składniki:
½ kg karkówki lub filetów rybnych (koniecznie filety!)
30 dkg pieczarek
2 cebule
2 łyżki masła
½ szkl. gęstej śmietany
15 dkg sera żółtego (startego)
2 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz, ostra papryka

Pieczarki, cebulę obrać, pokroić i podsmażyć. Odsączyć z wody.
Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Rozbite mięso (czy rybę) pociąć w paski i ułożyć na pieczarki z cebulą.
Nagrzać piekarnik do 200 st. i włożyć na 20 minut (najlepiej przykryte).

Masło rozetrzeć ze śmietaną, solą pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem.
Rozsmarować ten sos na mięsie (czy rybie) i posypać to startym serem, tartą bułką i słodką papryką.
Zapiekać BEZ przykrycia minimum 15 minut.

Podawać z pieczonymi ziemniaczkami (moje to surowe ziemniaki krojone w jakieś talarki i łyżka lub dwie oliwy, zasypane przyprawą do kurczaka! i upieczone w worku w piekarniku – około godziny w 180-200 st.).

Ps. Czasem do pieczarek dorzucam zielony groszek, ale nie z puszki, tylko mrożony.

Fot. Gabi

Podobne wpisy