• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Batony z masłem orzechowym
ciasta bez pieczenia// ciasteczka// desery

Batony z masłem orzechowym – tylko 3 składniki

5 października 2017 • 6  

Od miesiąca wymyślam, co włożyć Synowi do szkolnej śniadaniówki. Tak powstał cykl Lunchbox, czyli drugie śniadanie do szkoły. Czasem dorzucam coś słodkiego. Ale ponieważ staram się, żeby dzieci nie jadły kupnych słodyczy, przygotowuję wszystko w domu. Kiedy wpadłam na te orzechowe batony, uznałam, że muszę je zrobić. W stu procentach zdrowe nie są – w końcu w kupnych płatkach jest trochę cukru i sztucznych składników. Ale to i tak o wiele lepsza alternatywa niż słodki baton w czekoladzie kupiony w szkolnym sklepiku. A do tego batony z masłem orzechowym przygotowuje się bez pieczenia. Wystarczy wymieszać składniki i włożyć całość do lodówki. Po kilku godzinach można już kroić. Uwaga! Kleją się do rąk!

Składniki

2 szkl. płatków śniadaniowych
1/2 szkl. masła orzechowego
1/2 szkl. miodu

Miód mieszamy z masłem orzechowym. Jeśli miód ma stałą konsystencję, można go lekko podgrzać w rondelku. Dodajemy płatki i całość delikatnie mieszamy, aż do powstania jednolitej masy.

Masę orzechową przekładamy do foremki – ja wykorzystałam jednorazową formę aluminiową (masa zajęła pół prostokątnej formy), ale można nawet przełożyć ją na talerz czy deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa jest zwarta i na pewno się nie rozleje.

Wkładamy masę do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzoną kroimy na prostokąty.

Źródło: The big man’s world

Batony z masłem orzechowym

#masło orzechowe, #miód
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Lunchbox #2 - drugie śniadanie do szkoły Poprzedni Lunchbox drugie śniadanie do szkoły
Chleb z cukinią • Kolejny Chleb z cukinią

Zajrzyj też tutaj

Ciasteczka z lemon curd  

7 marca 2015

Śnieżki czekoladowo-orzechowe  

4 grudnia 2014

Owsianka jabłkowa z jogurtem  

27 sierpnia 2015

6 komentarzy

  1. Asia

    on 5 października 2017 at 21:31
    Odpowiedz

    Wyglada swietnie. Polecasz jakies konkretne płatki śniadaniowe, czy te, ktore akurat sa pod ręka?

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 9 października 2017 at 08:47
      Odpowiedz

      Ja wykorzystałam kółka miodowe. Ale z każdymi się uda, choć kukurydziane pewnie się pokruszą przy mieszaniu, bo masa jest dość gęsta.

  2. Karolina

    on 5 października 2017 at 20:08
    Odpowiedz

    Robię bardzo podobne 🙂 Pyszne!

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 9 października 2017 at 08:48
      Odpowiedz

      A czym się różnią Twoje batony od tych? Chętnie je wypróbuję z jakimiś modyfikacjami 🙂

  3. green goodies

    on 5 października 2017 at 18:43
    Odpowiedz

    proste i pyszne, świetny pomysł na przekąskę 🙂

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 9 października 2017 at 08:49
      Odpowiedz

      Właśnie tak. Tylko trzeba cierpliwości, żeby ich nie zjeść, jak zastygają w lodówce 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda