Muffinki orkiszowe z suszoną śliwką
Miało być na słodko dla dzieci, ale przy tym zdrowo. Chyba się udało! Zapraszam Was na pyszne muffinki orkiszowe z suszoną śliwką. Błyskawiczne w przygotowaniu – jak to muffiny, do tego z brązowym cukrem – a więc odrobinę zdrowszym od białego. W smaku – przepyszne!
Składniki
(na 12 sztuk)
275 g mąki orkiszowej
50 g płatków owsianych
120 g brązowego cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
175 g posiekanych śliwek kalifornijskich
250 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
50 g roztopionego i ostudzonego masła
2 jajka
Maślankę (lub jogurt) mieszamy trzepaczką z masłem i jajkami.
W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe składniki (bez śliwek).
Łączymy wszystko w jednej misce, dodajemy posiekane śliwki i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
Przekładamy masę do wyłożonej papilotkami formy do muffinek, wypełniając je prawie do samej góry.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20-25 minut – do suchego patyczka.
Źródło: Moje Wypieki