• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
recenzje

Biruta Markuza, “Zupy na każdy dzień roku”

18 września 2013 • 0  

Tekst: Ewa

Fot. Zysk i S-ka


„Łatwiej znieść codzienne niedogodności stania na przystankach czy w ulicznych korkach, jeżeli mamy świadomość, że w domu, bez żadnego czekania, odgrzejemy sobie talerz zupy przygotowanej poprzedniego dnia.”

Od deski do deski

Fot. Ewa

Po krótkim wstępie autorka od razu przechodzi do rzeczy – czyli do przepisów. Jest ich w książce całe mnóstwo, a podzielone są bardzo przejrzyście, bo według rodzajów. Mamy więc rosoły i zupy czyste, barszcze, zupy rybne, mięsne, owocowe, dietetyczne i wiele, wiele innych.
Całość uwieńczona jest alfabetycznym indeksem, niezwykle pomocnym przy wyszukiwaniu przepisu. Tym bardziej że nazwy dań są proste, niewymyślne i łatwo je w indeksie odnaleźć.

Naokoło przepisu

Tutaj znów konkret – lista składników (łącznie z dokładnym podaniem ilości wody czy wywaru potrzebnego do przygotowania zupy) i procedura. Każdy z tych elementów, podobnie jak nazwa dania, wyróżniony jest inną czcionką, ale na tym kończą się wszelkie ozdobniki. Poza tym jest czysto, schludnie i prosto – jak na porządną kuchnię przystało.

Plusy

Niekończąca się przygoda. Sądząc po liczbie karteczek poprzyklejanych jako zakładki do stron, możecie się domyślić, że przygoda z tą książką szybko się nie skończy. Różnorodność przepisów jest tak duża, a ich potencjał smakowy tak kuszący, że pozostaje tylko próbować, próbować i jeszcze raz próbować. A okazji nie zabraknie. Gdzie jak gdzie, ale w Polsce zupa to wciąż w wielu domach podstawowy punkt obiadu.

Fot. Ewa

Zupy z gwoździa. Birutę Markuzę znamy już z poprzednich recenzji (Smak tropików i Przyprawy z całego świata) jako zapaloną podróżniczkę. W prezentowanej obecnie książce również przemyca ciekawostki ze swoich wypraw w egotyczne kraje. Wiele zup, które prezentuje, można spokojnie przygotować w polskich warunkach. Wystarczy tylko poszperać w sklepach za niecodziennymi przyprawami. Są jednak i takie składniki, których nie sposób u nas dostać, np. owoc drzewa chlebowego, jaskółcze gniazda czy płetwy rekina. Nie znaczy to jednak, że nie możemy choćby wyobrazić sobie ich smaku. Autorka daje nam tę możliwość, prezentując te zupy jako ciekawostki, wyróżnione na stronach z napisem „Ciekawostki. Zupy z gwoździa”.

Minusy

Fot. Ewa

Znów ubogo graficznie. Do braku zdjęć w swoich książkach kucharskich Biruta Markuza już nas przyzwyczaiła. Odnotowujemy to jako minus, bo zawsze miło nacieszyć oko jakimś profesjonalnie wykonanym zdjęciem, ale trzeba dodać, że rezygnacja z fotografii była tu uzasadniona. Przepisów jest tak dużo, że zdjęcia poszerzyłyby książkę nadmiernie, stałaby się nieporęczna i pewnie o wiele droższa. W zamian mamy ciekawe grafiki przy „zupach z gwoździa” i stronach oddzielających kolejne rozdziały. Wszystkie utrzymane w swojskiej konwencji – jakby położne na stole nakrytym kraciastą ceratą.

Lato się kończy, a z nim odchodzą w zapomnienie czterdziestostopniowe upały. Długo gotowane zupy, gorące, esencjonalne rosoły i wywary mogą więc wrócić do łask. Książka Biruty Markuzy pozwoli nam urozmaicić codzienne obiady i być może niedługo na polskich stołach obok rosołu, pomidorowej i krupniku zagości również włoska zupa minestrone albo francuska bouillabaisse.

Książkę prezentujemy dzięki uprzejmości wydawnictwa Zysk i S-ka

Tytuł: Zupy na każdy dzień roku
Autor: Biruta Markuza
Wydawnictwo: Zysk i S-ka, 2010
Liczba stron: 320
Liczba przepisów: 376
Oprawa i format: broszurowa, 145 x 215 mm
Cena: 25 zł

Zobacz przepisy z tej książki na naszym blogu!

Kapuśniak litewski

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Tarta rustykalna ze śliwkami Poprzedni Tarta rustykalna ze śliwkami
Kurczak w sezamie • Kolejny Kurczak w sezamie

Zajrzyj też tutaj

Julia Child Francuski szef kuchni

Julia Child „Francuski szef kuchni” – recenzja  

5 listopada 2013

Magdalena Tomaszewska-Bolałek, “Japońskie słodycze”  

29 lipca 2013
Ewa Hangel Garnek rzymski recenzja

Ewa Hangel „Garnek rzymski” – recenzja  

19 lipca 2017

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda