• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Julia Child Gotuj z Julią
recenzje

Julia Child „Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni” – recenzja

5 sierpnia 2013 • 5  

Od razu przechodzimy do sedna. Wstęp książki Julii Child Gotuj z Julią jest krótki, dwustronicowy. Nie ma co zagadywać czytelnika, kiedy w grę wchodzą rzeczy naprawdę ważne, czyli – gotowanie. My też nie będziemy więc strzępić języka na wstępne prezentacje. Już teraz zaczynamy przygodę kulinarną z Julią Child!

Od deski do deski

Książka podzielona jest na siedem działów:

zupy i dwa podstawowe sosy;
sałatki i dressingi;
warzywa;
mięso, drób i ryby;
dania z jaj;
pieczywo, naleśniki i tarty;
ciasta i ciasteczka.

Na końcu znajduje się jeszcze omówienie sprzętów kuchennych, słowniczek kulinarny oraz obszerny indeks obejmujący zarówno przepisy, jak i porady mistrzyni kuchni.

Naokoło przepisu

Ciężko powiedzieć precyzyjnie, jakie informacje zawiera dany przepis, bo bywa z tym różnie. Jeśli już mamy do czynienia z klasyczną recepturą zawierającą składniki i sposób przygotowania potrawy, to możemy być pewni, że wszystko zostanie podane z zegarmistrzowską precyzją. Składniki są dokładnie odmierzone, wymiary form do pieczenia doprecyzowane, Julia Child nie zapomina też o określeniu liczby osób, dla których zaplanowana jest dana potrawa.

Jednak nie wszystkie przepisy tak wyglądają. Część to wariacja na temat podanej już receptury, czyli sposoby jej urozmaicenia – wówczas w kilku zaledwie zdaniach autorka zaznacza, co można zmodyfikować, po resztę informacji trzeba się zaś odwołać do przepisu podstawowego. Bywają też przepisy, które są czystą narracją, jak krótkie opowiadania w książce. I konia z rzędem temu, kto odkryje klucz, według którego wybrano sposoby prezentacji poszczególnych dań.

Julia Child Gotuj z Julią

Plusy

Aide-mémoire. Czyli „pomoc dla pamięci”. Tym właśnie jest prezentowana książka Julii Child. Powstała z zapisywanych przez autorkę przez lata karteczek z przepisami i poradami. Ciężko ją nazwać książką kucharską. Nie ma tu uszeregowanych według jasnego schematu przepisów z podanymi składnikami, sposobem przygotowania potrawy i ewentualnie jakimiś złotymi radami. Co zatem w niej znajdziemy?

Schemat, czyli podział przepisów według kategorii – podany już wyżej. A w obrębie każdego schematu – przepis podstawowy (jeden lub kilka), np. na kruchy spód do tart czy ciast, oraz wariacje na jego temat, czyli różne rodzaje farszów, dania z innymi rodzajami mięs, potrawy przyrządzone na tej samej bazie, ale na słodko itd. Taki układ wymusza liczne odesłania do innych partii książki (np. „wywar drobiowy → s. 11”). Gdyby nie one, każdy przepis rozrósłby się zbytnio.

Oprócz przepisów i ich wariantów bledszą czcionką wyróżniono porady Julii Child. Jest ich naprawdę mnóstwo! Od rzeczy tak – wydawałoby się – prostej jak miksowanie zupy, przez radę, jak wyczyścić przypalony garnek, po wskazówki, w jaki sposób kupować i przechowywać jajka. I choć część tych porad plasuje się na granicy banału, jak choćby ta ostatnia, dotycząca jajek (Julia radzi, by nie kupować pękniętych i przechowywać je zawsze w lodówce), to większość jest bardzo przydatna i z pewnością ułatwi wiele prac kuchennych.

Julia Child Francuski szef kuchni i Gotuj z Julią

Jak w Le Cordon Bleu

Gotuj z Julią nie jest zwyczajną książką kucharską – to już zostało ustalone. Do czego zatem należałoby ją porównać? Najbliższe prawdy będzie chyba stwierdzenie, że jest ona spotkaniem z mistrzynią kuchni. Może, czytając jej rady, nie poczujemy się jak w słynnej paryskiej szkole, ale na pewno dostaniemy namiastkę tego, czego świadkami byli jej wierni widzowie, oglądając programy telewizyjne z udziałem Julii (książka zbierająca przepisy z programu „Francuski szef kuchni” też jest na naszym blogu!).

Przyznajcie sami – w jakiej książce kucharskiej znajdziemy zdania takie jak te:

„Zapomniałam o herbatnikach! Nie ma książki kucharskiej bez porządnego przepisu na herbatniki”.

Zupełnie jakby Julia Child stała obok i prowadziła nas za rękę, zachęcając do spróbowania swoich sił przy kolejnych potrawach.

Przyjemność i nauka. Książkę wieńczy skromny słowniczek podstawowych kuchennych pojęć. Podstawowych i niezbędnych, by zrozumieć zamieszczone wcześniej przepisy. Są tam hasła takie jak „blanszowanie” czy „otulanie łyżki”.

Obok słowniczka znajdziemy wykaz sprzętów kuchennych, których w kuchni warto używać. Julia Child, jak widać, nie jest ortodoksyjna, jeśli chodzi o gotowanie. Nie twierdzi, że najlepsza piana z białek to ta ubita trzepaczką kosztem ryzyka zwichnięcia nadgarstka, a jedyne dobre ciasto drożdżowe to takie, które wyrabia się od początku do końca ręcznie. Pozwala sobie często na wykorzystanie zdobyczy techniki, by przyspieszyć pracę w kuchni. Dziś z pewnością korzystałaby z mnóstwa gadżetów dostępnych kucharzom. W końcu życie jest za krótkie, żeby spędzić je na biciu piany. Lepiej popracować nad nowymi wariantami klasycznych przepisów.

Julia Child Gotuj z Julią
Julia Child Gotuj z Julią

Minusy

Brak zdjęć. W „prawdziwych”, starych książkach kucharskich w ogóle nie było zdjęć. Ale dziś dominuje kultura obrazkowa. Fotografia kulinarna jest tak rozwinięta, że z żalem przyjmujemy wiadomość, iż w książce słynnej mistrzyni kuchni nie znajduje się ani jedno zdjęcie pyszności przez nią przygotowywanych. W zamian mamy jedynie zróżnicowaną (bardzo estetycznie zresztą) czcionkę i czarno-białe maleńkie grafiki u dołu niektórych stron. Pozostaje lekki niedosyt.

Plusy stają się minusami. To również może nastąpić, jeśli będziemy chcieli potraktować książkę Julii Child jako zbiór przepisów. A jest ona przecież zupełnie inaczej skonstruowana. Mogą denerwować ciągłe odesłania do innych stron. Dopóki nie opanujemy przepisu na beszamel, będziemy musieli wciąż wracać na stronę 27, przewracając kartki zabrudzonymi w kuchni rękami i niszcząc swoją książkę. Kto liczy na jasne instrukcje przygotowania potrawy, również się zawiedzie. Wiele przepisów jest „przegadanych”, opatrzonych radami wplecionymi w tekst, w wielu podano kilka alternatyw, które są co prawda cenną informacją, ale nie wtedy, kiedy chce się przygotować jedno konkretne danie, oczekując jasno sprecyzowanych instrukcji.

Julia Child w wydaniu filmowym

Kto oglądał film Julie i Julia z genialną Meryl Streep, musi to wiedzieć – prezentowana książka nie jest tą, nad którą pracowała kinowa bohaterka. To nie Mastering the Art of French Cooking, ale zbiór przepisów i porad kucharskich zebranych przez autorkę przy okazji nagrywania jednego z jej telewizyjnych programów. Książka ma spełnić zadanie nauczycielki gotowania. I pewnie dlatego nie jest stworzona według klasycznego schematu. Bo do niej nie będzie się wracać w nieskończoność. Po opanowaniu przepisów podstawowych każdy, kto zapozna się z radami Julii Child, będzie potrafił poradzić sobie w kuchni zupełnie sam. A przynajmniej będzie mógł spróbować.

Tytuł: Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni
Autor: Julia Child
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie, 2011
Liczba stron: 252
Liczba przepisów: 23 podstawowe i mnóstwo wariacji
Cena: 32,90 zł

Książkę prezentujemy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Literackiego

Zobacz przepisy z tej książki na naszym blogu!

  1. Herbatniki Julii Child
  2. Tarta z cebulą i kiełbasą
  3. Kocie języczki
Herbatniki Julii Child
Tarta Julii Child z cebulą i kiełbasą
Kocie języczki Julii Child

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Kocie języczki Poprzedni Kocie języczki Julii Child
Zupa "nic" • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Julia Child Francuski szef kuchni

Julia Child „Francuski szef kuchni” – recenzja  

5 listopada 2013

Planer Pani Swojego Czasu – recenzja  

13 marca 2016

Michelle Keogh, „Tajniki suszenia żywności” – recenzja  

16 października 2016

5 komentarzy

  1. Anonimowy

    on 4 lutego 2015 at 13:20
    Odpowiedz

    Hej, mam do sprzedania dwie nowe książki Julii Child – Mastering the Art of French Cooking – jedynkę i dwójkę. Nie chcę się narzucać ale muszę szybko sprzedać więc sprzedaję naprawdę po taniości. Może jest ktoś chętny? Link do aukcji: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=3168942

    • Anonimowy

      on 25 marca 2015 at 20:37
      Odpowiedz

      Hej, chętnie kupię obie części mój nik jack-y.pozdrawiam

  2. pilichola

    on 9 sierpnia 2013 at 15:30
    Odpowiedz

    właśnie ją zamówiłam i czekam na listonosza:) po przeczytaniu wspomnień Julii z Francji, stwierdziłam że warto ją mieć w swoim zbiorze

    • Ewa P.

      on 9 sierpnia 2013 at 17:59
      Odpowiedz

      Ja się za wspomnienia dopiero zabieram 🙂 Zachęciły mnie te przepisy i film 🙂

  3. moja pasja smaku

    on 5 sierpnia 2013 at 13:40
    Odpowiedz

    Uwielbiam Julię, mam tę książkę. Fajny wpis, miło się czytało 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda