• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Rolada z lemon curd
inne ciasta

Rolada z lemon curd

16 kwietnia 2018 • 0  

Uwielbiam cytrynowe smaki, szczególnie wtedy, kiedy za oknem robi się gorąco. A przyznacie, że wiosna w tym roku przypomina bardziej lato. Właśnie dlatego naszła mnie ochota na przygotowanie tej kwaśnej rolady. Skórka z cytryny jest w biszkopcie – i to już nadaje mu ciekawego posmaku. Biszkopt jest też nasączony wodą z cytryną. A całość przełożona jest lemon curd, który należałoby nazywać raczej lemon cudem! Tak właśnie powstaje przepyszna cytrynowa rolada z lemon curd. Trochę jest przy niej pracy, ale efekt wszystko Wam wynagrodzi, gwarantuję!

Składniki

Ciasto biszkoptowe

(na formę 40 x 25 cm)

4 jajka (białka i żółtka osobno)
3/4 szkl. cukru
1 łyżka oleju
2 łyżki soku z cytryny
2/3 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 cytryn

Białka ubijamy na sztywno, najpierw na wolnych obrotach, później coraz szybciej. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.

Uwaga! Do ubijania białek nie dajemy soli. Wtedy szybciej się ubijają, ale też szybciej opadają i podchodzą wodą, a nie o to nam chodzi. Im dłużej ubijamy białka, tym bardziej puszysty będzie biszkopt.

Do ubitych białek z cukrem dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodajemy olej i sok z cytryny i miksujemy krótko do uzyskania jednolitej masy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy, delikatnie mieszając szpatułką, od dołu, żeby masa nie opadła, tylko była dobrze napowietrzona. Dodajemy też skórkę z cytryn i delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut – aż biszkopt się zarumieni.

Upieczony biszkopt wyciągamy z formy razem z papierem do pieczenia. Przekładamy na czystą ściereczkę papierem do góry i odciągamy papier – jeszcze od ciepłego biszkoptu. Zwijamy biszkopt w roladę, zaczynając od krótkiego boku i zawijając go razem ze ściereczką. Odkładamy do ostudzenia.

Krem cytrynowy

100 g śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
200 g serka mascarpone
150 g lemon curd

Dodatkowo

woda z sokiem z cytryny do nasączenia ciasta
cukier puder do posypania

Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.

Mascarpone mieszamy z lemon curd i dodajemy do kremówki. Miksujemy tylko do połączenia się składników.

Biszkopt rozwijamy ostrożnie ze ścierki. Nasączamy wodą z sokiem z cytryny i nakładamy równomiernie krem na całą jego powierzchnię. Zwijamy delikatnie biszkopt w roladę, jak poprzednio, tylko że już bez zawijania w ścierkę, za to z kremem. Posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

Źródło: Nastoletnie Wypiekanie

Rolada z lemon curd

#cytryna
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Rogaliki maślane na śniadanie wg Piotra Kucharskiego Poprzedni Rogaliki maślane na śniadanie wg Piotra Kucharskiego
Leniwe z dynią • Kolejny Leniwe z dynią

Zajrzyj też tutaj

Karpatka  

5 maja 2013

Kostka alpejska  

21 czerwca 2013
Babka piernikowa

Babka piernikowa  

16 listopada 2015

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda