Rolada z lemon curd

Rolada z lemon curd

Uwielbiam cytrynowe smaki, szczególnie wtedy, kiedy za oknem robi się gorąco. A przyznacie, że wiosna w tym roku przypomina bardziej lato. Właśnie dlatego naszła mnie ochota na przygotowanie tej kwaśnej rolady. Skórka z cytryny jest w biszkopcie – i to już nadaje mu ciekawego posmaku. Biszkopt jest też nasączony wodą z cytryną. A całość przełożona jest lemon curd, który należałoby nazywać raczej lemon cudem! Tak właśnie powstaje przepyszna cytrynowa rolada z lemon curd. Trochę jest przy niej pracy, ale efekt wszystko Wam wynagrodzi, gwarantuję!

Składniki

Ciasto biszkoptowe

(na formę 40 x 25 cm)

4 jajka (białka i żółtka osobno)
3/4 szkl. cukru
1 łyżka oleju
2 łyżki soku z cytryny
2/3 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 cytryn

Białka ubijamy na sztywno, najpierw na wolnych obrotach, później coraz szybciej. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.

Uwaga! Do ubijania białek nie dajemy soli. Wtedy szybciej się ubijają, ale też szybciej opadają i podchodzą wodą, a nie o to nam chodzi. Im dłużej ubijamy białka, tym bardziej puszysty będzie biszkopt.

Do ubitych białek z cukrem dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodajemy olej i sok z cytryny i miksujemy krótko do uzyskania jednolitej masy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy, delikatnie mieszając szpatułką, od dołu, żeby masa nie opadła, tylko była dobrze napowietrzona. Dodajemy też skórkę z cytryn i delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut – aż biszkopt się zarumieni.

Upieczony biszkopt wyciągamy z formy razem z papierem do pieczenia. Przekładamy na czystą ściereczkę papierem do góry i odciągamy papier – jeszcze od ciepłego biszkoptu. Zwijamy biszkopt w roladę, zaczynając od krótkiego boku i zawijając go razem ze ściereczką. Odkładamy do ostudzenia.

Krem cytrynowy

100 g śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
200 g serka mascarpone
150 g lemon curd

Dodatkowo

woda z sokiem z cytryny do nasączenia ciasta
cukier puder do posypania

Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.

Mascarpone mieszamy z lemon curd i dodajemy do kremówki. Miksujemy tylko do połączenia się składników.

Biszkopt rozwijamy ostrożnie ze ścierki. Nasączamy wodą z sokiem z cytryny i nakładamy równomiernie krem na całą jego powierzchnię. Zwijamy delikatnie biszkopt w roladę, jak poprzednio, tylko że już bez zawijania w ścierkę, za to z kremem. Posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

Źródło: Nastoletnie Wypiekanie

Rolada z lemon curd

Podobne wpisy