Bułeczki z suszonymi pomidorami

Poleca: Ania
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ania

Bardzo dobre bułeczki „kolacjowe”. Świetne do nich pasuje serek i sałata. 

Potrzebujemy (na 22-24 bułki):
50 g drożdży
łyżeczkę cukru
łyżkę mąki
0,5 szklanki wody

kilogram mąki
2 szklanki otrąb
4 łyżeczki soli
łyżeczkę ostrej papryki
2 łyżeczki ziół prowansalskich
słoiczek suszonych pomidorów (270 gramów)
oliwę pozostałą z pomidorów (około 4 łyżki)
około 400 ml wody

Z drożdży, cukru, mąki i wody robimy zaczyn.
Pomidorki siekamy.
Kiedy zaczyn się spieni, wsypujemy do niego mąkę, sól, ostrą paprykę, zioła prowansalskie i pomidory. Wlewamy wodę i oliwę i wyrabiamy dokładnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Z ciasta formujemy bułeczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czekamy 10-15 min. aż troszkę jeszcze podrosną i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 15 min. w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce.

Fot. Ania

Podobne wpisy