• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta z owocami

Ciasto wybitnie truskawkowe

3 czerwca 2013 • 0  

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Potrzebne mi było kiedyś ciasto ”na już”, otworzyłam szafki, zobaczyłam, co tam mam, i wpisałam w internet składniki. Wyskoczyło mi ciasto truskawkowe, a autorka, pamiętam, chwaliła, że to najlepsze ciasto truskawkowe, jakie jadła. Cóż, spróbowałam. I stwierdzam, że jak na tak proste ciasto, to faktycznie najlepsze ciasto truskawkowe!

Składniki:
Ciasto:
300 g mąki krupczatki
200 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Potem:
300-400 g truskawek
3 białka
3 łyżki cukru i 2 łyżki cukru pudru do białek
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ze składników na ciasto… wyrobić ciasto 🙂 i podzielić na dwie nierówne części. Jedną większą, a drugą mniejszą (ot, odkrywcze :)).
Mniejszą część schować do zamrażalnika.
Większą częścią ciasta wyłożyć dno formy (małej, takiej – góra! – 30 x 27 cm, a może być mniejsza) i zapiec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

Umyć i oczyścić truskawki. Pokroić je na cztery i podsmażyć na patelni. Po chwili dorzucić 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub mniej, ”na oko”) i 3 łyżki cukru.
Wyłożyć na podpieczone ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać 2 łyżki cukru pudru (ja zawsze dorzucam trzecią “gratis”).
Przełożyć na truskawki.
Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach na tę pianę.

Piec około 40 minut w 180°C.
Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku
#truskawki
Gabi

Gabi

Za gotowanie bierze się, kiedy ma do tego wenę - wtedy sprawia jej to dużą przyjemność. Uwielbia czytać, najlepiej wygrzewając się równocześnie na gorących plażach. Ma dwoje dzieci, które - jak sama mówi - są świetne, o ile jej nie wkurzają.

• Focaccia z serem i ziołami Poprzedni
Ratatouille • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Surówka z pora  

13 maja 2013

Chleb żytni dwukolorowy  

8 listopada 2014

Deser piankowy z jogurtu  

18 lipca 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda