|

Ciasto wybitnie truskawkowe

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Potrzebne mi było kiedyś ciasto ”na już”, otworzyłam szafki, zobaczyłam, co tam mam, i wpisałam w internet składniki. Wyskoczyło mi ciasto truskawkowe, a autorka, pamiętam, chwaliła, że to najlepsze ciasto truskawkowe, jakie jadła. Cóż, spróbowałam. I stwierdzam, że jak na tak proste ciasto, to faktycznie najlepsze ciasto truskawkowe!

Składniki:
Ciasto:
300 g mąki krupczatki
200 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Potem:
300-400 g truskawek
3 białka
3 łyżki cukru i 2 łyżki cukru pudru do białek
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ze składników na ciasto… wyrobić ciasto 🙂 i podzielić na dwie nierówne części. Jedną większą, a drugą mniejszą (ot, odkrywcze :)).
Mniejszą część schować do zamrażalnika.
Większą częścią ciasta wyłożyć dno formy (małej, takiej – góra! – 30 x 27 cm, a może być mniejsza) i zapiec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

Umyć i oczyścić truskawki. Pokroić je na cztery i podsmażyć na patelni. Po chwili dorzucić 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub mniej, ”na oko”) i 3 łyżki cukru.
Wyłożyć na podpieczone ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać 2 łyżki cukru pudru (ja zawsze dorzucam trzecią „gratis”).
Przełożyć na truskawki.
Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach na tę pianę.

Piec około 40 minut w 180°C.
Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy