• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Brioszka Julii Child
chleby

Brioszka Julii Child

5 listopada 2013 • 4  

Broszka Julii Child… Przeraził mnie ten przepis. Niby nic karkołomnego, ale tak długi czas wyrastania może zniechęcić. I do tego formowanie brioszki – musiałam się podeprzeć zdjęciami i filmikami w internecie, żeby zrozumieć, o co właściwie chodzi. Oczywiście nie obeszło się bez błędów – moja brioszka dostała za dużą “głowę” i “odrobinę” się przypaliła od góry, zanim zauważyłam, że czas ją przykryć. Wygląda przez tę głowę dość nieproporcjonalnie. Ale SMAK! Obłędny! Nie bójcie się tego przepisu – podane składniki i proporcje są właściwe – mało wody, ogrom masła. Wszystko wychodzi! Naprawdę. W połowie pracy mówiłam “nigdy więcej”, ale teraz wiem, że jeszcze nieraz sięgnę po ten przepis i być może uda mi się lepiej uformować ciasto.

Składniki

(na 8 małych brioszek lub jedną w formie o pojemności 1,5-2 l)

2 szkl. mąki pszennej
7 g suchych drożdży
3 łyżki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
3 jajka
170 g masła

Wszystkie składniki z wyjątkiem masła mieszamy ręcznie lub w robocie, wyrabiając ciasto. Będzie bardzo klejące. Wtedy zaczynamy powoli, po łyżce dodawać masło. Można dodawać zimne i tylko wcześniej rozbić je wałkiem, żeby zmiękło. Można też odrobinę rozpuścić je w mikrofali lub na palniku i dodawać miększe. Pod koniec dodawania masła ciasto powinno się już tylko lekko lepić do rąk (ale wciąż będzie dość klejące).

Przekładamy ciasto do miski wysypanej mąką, przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej (nie większej niż 22 stopnie). Powinno zwiększyć objętość o przynajmniej 2/3.

Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i znów odkładamy do miski. Tym razem na 4-5 godzin – do lodówki. Najlepiej zostawić ciasto na całą noc, ale wtedy przykrywamy miskę talerzem i czymś obciążamy, żeby za bardzo nie wyrosło.

Teraz formujemy brioszkę. Można zrobić jedną dużą lub kilka małych. Dużą pieczemy w formie na babkę bez komina. Małe – w formach na babeczki albo na muffinki.

Jak uformować brioszkę

Rolujemy ciasto w gruby wałek. “Odcinamy” ręką 1/4 jego długości (ja odcięłam 1/3, idąc za radą internetu, a nie Julii Child – i to był błąd, bo “główka” wyszła za duża). Z mniejszej części ciasta formujemy kulę, ale nie odrywamy jej od reszty ciasta.

Brioszka Julii Child

Stawiamy wałek w pionie – małą “główką” do góry. Rozpłaszczamy dolną część, żeby rozeszła się równomiernie na boki, tworząc coś na kształt miski dla kulki. Formujemy rant naokoło “główki”. Przekładamy brioszkę do formy wysmarowanej masłem.

Brioszka Julii Child

Brioszka Julii Child
Brioszka Julii Child
Brioszka Julii Child

Przed pieczeniem można posmarować brioszkę jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka.

Pieczemy w 250 stopniach przez 12-15 minut w przypadku małych brioszek.

Dużą brioszkę pieczemy w 250 stopniach przez 20 minut, a potem w 175 stopniach jeszcze przez 25-30 minut. Jeśli za bardzo się przyrumieni, trzeba ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Można też na ostatnie pół godziny obniżyć ją w piekarniku o jeden poziom.

Wyjmujemy z formy po lekkim przestudzeniu.

Źródło: Julia Child, Francuski szef kuchni

Brioszka Julii Child

Przeczytaj recenzję książki Francuski szef kuchni na naszym blogu i wypróbuj więcej przepisów!

 

Julia Child Francuski szef kuchni

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Gorące rogaliki dyniowo-kajmakowe na śniadanie Poprzedni
Julia Child „Francuski szef kuchni” – recenzja • Kolejny Julia Child Francuski szef kuchni

Zajrzyj też tutaj

Chleb na maślance na zakwasie żytnim z przepisu Piotra Kucharskiego

Chleb na maślance na zakwasie żytnim według Piotra Kucharskiego  

17 lipca 2015
Chleb na zakwasie z orzechami wg Hamelmana

Chleb na zakwasie z orzechami wg Hamelmana  

8 grudnia 2015

Chleb żytni z kminkiem i ziarnami  

15 marca 2014

4 komentarze

  1. PaulaP

    on 6 listopada 2013 at 16:30
    Odpowiedz

    Od dawna mam zamiar je zrobić ale się boję 😉

  2. gin

    on 5 listopada 2013 at 16:38
    Odpowiedz

    O mniam, pyszna musiała być 🙂

  3. Justyna Bąk

    on 5 listopada 2013 at 11:10
    Odpowiedz

    fajna wyszła, zabawny kształt:)

  4. whiness

    on 5 listopada 2013 at 07:21
    Odpowiedz

    O, nigdy nie jadłam czegoś podobnego! Bardzo lubię Julię Child i jej przepisy, więc będę musiała wypróbować ten w najbliższym czasie.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda