|

Cannelloni z mięsem

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Składniki:
(proporcje na 10 rurek)
200 gram mielonej wołowiny
pół cebuli
2 ząbki czosnku
pomidory lub przecier pomidorowy
sos beszamel (odrębnego przepisu już nie podaję)
sól, pieprz, bazylia, papryka ostra
kawałek żółtego sera do starcia
oliwa z oliwek

!! Kupując makaron, trzeba zwrócić uwagę, aby nie trzeba było go najpierw podgotowywać. Po co tracić czas?

W rondelku na oliwie z oliwek podsmażam mięso i posiekaną w kosteczkę cebulkę. Dodaję wyciśnięty czosnek, doprawiam solą i pieprzem. Gdy mięso jest podsmażone, dodaję pomidory (bez skórek) lub przecier. Doprawiam bazylią (używam świeżych listków) i ostrą papryką.
Przygotowanym farszem nadziewam rury makaronowe i układam płasko w naczyniu do zapiekania. Jeśli zostanie trochę farszu, rozprowadzam go po ułożonych już rurach. Zalewam wszystko beszamelem, starając się go rozprowadzić po krawędziach makaronu, aby nie zrobiły się twarde podczas zapiekania.
Całość posypuję startym żółtym serem.

Zapiekam w piekarniku około 40 minut w temp. 200 stopni.

Fot. Antylopka

Podobne wpisy