Herbatniki Julii Child
|||

Herbatniki Julii Child

Herbatniki Julii Child to kolejny przepis z książki Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni, który zdecydowałam się wypróbować. Wczytywałam się w recepturę długo i intensywnie, a wszystko przez tę nazwę! Herbatniki kojarzą mi się z płaskimi ciasteczkami, a to są raczej ciasteczka typu scones. I rzeczywiście – w książce znajdziecie notkę, że jest to przepis niejakiej Leah Chase na amerykańskie biscuits serwowane najczęściej na ciepło z dżemem (np. naszym truskawkowym) bądź miodem, zwykle do śniadania. To pierwotna forma herbatnika, kiedyś stosowana jako pieczywo!

Składniki

(na ok. 12 sztuk)

2 szkl. mąki
1 i 2/3 łyżki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
150 g masła
1 szkl. mleka

Do miski wsypujemy mąkę, proszek, sól, cukier i mieszamy. Dokładamy masło, a następnie porcjami mleko i całość wyrabiamy albo miksujemy. Kiedy ciasto jest już zwarte, kilka razy je składamy. To znaczy: spłaszczamy je na placek (obficie podsypując mąką), składamy na pół, znowu spłaszczamy i znowu składamy na pół – i tak sześć razy.

Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 2 cm. Szklanką wycinamy kółka i odkładamy ciasteczka na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 15-20 minut w 200 stopniach – do lekkiego zezłocenia.

Źródło: Julia Child, Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni

Herbatniki Julii Child

Przeczytaj recenzję książki Gotuj z Julią na naszym blogu i wypróbuj więcej przepisów!

Julia Child Gotuj z Julią

Podobne wpisy