Chałka z dynią

Chałka z dynią

Chałka często gości u nas w czasie piątkowych śniadań. Eksperymentowaliśmy już z różnymi wersjami, ale najbardziej smakowała nam klasyczna chałka. Do momentu, kiedy nie spróbowaliśmy dodać do ciasta puree z dyni! Chałka z dynią jest puszysta, idealna w smaku, a do tego ma piękny pomarańczowy kolor.

Składniki

(na dwie duże chałki)

6 szkl. mąki
4 łyżeczki suszonych drożdży
1/2 szkl. cukru
1 szkl. wody
1 szkl. puree z dyni
2 jajka
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka soli

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i tworzymy z niego kulę. Ciasto wkładamy do omączonego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę – powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części i z każdej zaplatamy chałkę – klasycznie lub na okrągło (instrukcje można podejrzeć w linkach). Układamy chałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem można je posmarować mlekiem lub wodą.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut – do zrumienienia.

Podobne wpisy