• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Chleb z mąki i wody na zakwasie
chleby// na zakwasie// Pieczywo

Chleb z mąki i wody na zakwasie

13 marca 2019 • 0  

Mąka i woda, do tego odrobina soli i morze cierpliwości – to przepis na najlepszy chleb na zakwasie, jaki jadłam. Jakiej mąki będziecie potrzebować? Żytniej razowej (typ 2000) – do dokarmienia zakwasu, a potem już tylko pszennej chlebowej, czyli typ 650 albo 750. Z pszennej tortowej i innych jasnych chleb też wyjdzie, ale będzie bardziej “bułkowaty”, a mniej treściwy. Jeśli macie jeszcze jakieś wątpliwości, czy chleb z mąki i wody ma szansę się udać i czy w ogóle będzie smaczny – koniecznie znajdźcie czas, żeby wypróbować ten przepis. Jest genialny!

Składniki

Zaczyn

100 g aktywnego zakwasu żytniego
125 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
30 g wody

Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 4-5 godzin do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Zaczyn może stać tak maksymalnie 12 godzin.

Ciasto na chleb

cały zaczyn
600 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
350-400 g letniej wody
2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki łączymy w misce. Wodę dodajemy stopniowo – tak żeby ciasto było zwarte, może się lekko kleić, ale powinno być jednolite. Gotowe ciasto na chleb zagniatamy na desce przez około 10 minut. Wkładamy je do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4 godziny. W tym czasie co godzinę ciasto składamy (czyli w sumie będą trzy złożenia).

Składanie ciasta polega na tym, że wyjmujemy je na omączony blat i delikatnie rozpłaszczamy. Potem każdy bok powstałego prostokąta zaginamy do środka, tyle że nie składamy ciasta na pół, ale zawsze zaginamy na mniej więcej 1/3 długości. Po złożeniu ciasto odkładamy znów do miski łączeniem do dołu.

Uwaga! Jeśli nie mamy czasu na składanie, można wyrobione ciasto od razu podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Po kilku godzinach, kiedy wyraźnie wyrośnie, będzie gotowe do włożenia do piekarnika.

Po trzecim składaniu formujemy z ciasta jeden albo dwa owalne bochenki i wkładamy je do omączonych koszyków rozrostowych łączeniem do góry. Można wykorzystać też miskę albo durszlak – dobrze jest wyłożyć je ściereczką oprószoną mąką. Ciasto wyrasta po raz ostatni – ok. 3 godzin.

Wyrośnięte bochenki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można je od góry naciąć.

Pieczemy w 230 stopniach przez 10 minut, a później w 190 przez ok. 30 minut.

Źródło: Moje Wypieki

Chleb z mąki i wody na zakwasie
Chleb z mąki i wody na zakwasie

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Pączki z lemon curd i bezą włoską Poprzedni Pączki z lemon curd i bezą włoską
Ciasteczka parmezanowe • Kolejny Ciasteczka parmezanowe

Zajrzyj też tutaj

Chleb pszenno-żytni z siemieniem lnianym i czerstwym chlebem, czyli co zrobić ze starym pieczywem

Chleb z czerstwym chlebem, czyli co zrobić ze starym pieczywem  

2 stycznia 2019

Chleb orkiszowy z kminkiem  

22 marca 2014
Chleb z suszonymi pomidorami

Chleb z suszonymi pomidorami  

14 września 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda