|

Chleb orkiszowy z kminkiem

Poleca: Ewa
Źródło: Art Kulinaria

Fot. Ewa

Mąż ostatnio prosił o chleb z kminkiem. I oto jest – w dodatku zdrowy, bo orkiszowy 🙂

Składniki:
300 g mąki orkiszowej
200 g mąki pszennej chlebowej
350 ml wody
14 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
50 g nasion słonecznika
50 g siemienia lnianego
1-2 łyżki kminku
2 łyżeczki soli

Mąki mieszamy z drożdżami, po czym dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.

Formujemy kulę z ciasta, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.

Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut.

Fot. Ewa

Podobne wpisy