Sernik śmietankowy

Sernik śmietankowy

Mam znajomych, którzy nigdy nie piekli serników… do czasu, aż nie spróbowali tego! Podczas wizyty u nas blacha ciasta zniknęła w godzinę, a na drugi dzień koleżanka sama już je piekła. Sernik śmietankowy jest mięciutki, wręcz rozpływa się w ustach. Na spód zdecydowanie polecam polskie petitki, których u mnie tym razem zabrakło, więc poratowałam się irlandzkimi herbatnikami. Są one zupełnie inne, nasiąkły masą (co widać na zdjęciu) i niestety straciły swój urok.

Składniki

1 kg twarogu mielonego śmietankowego
10 jaj (żółtka i białka osobno)
1,5 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
500 ml śmietany kremówki
herbatniki petitki na spód

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo twaróg, proszek do pieczenia i budynie (proszek budyniowy), cały czas ucierając.

Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Ubijamy też pianę z białek na sztywno i dodajemy ją do ciasta, znów delikatnie mieszając.

Spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatnikami, na nie wylewamy ciasto i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Podobne wpisy