|

De volaille

Poleca: Antylopka


Fot. Antylopka

Składniki:
piersi z kurczaka (1 pierś = 1 porcja)
masło
pietruszka zielona
pieprz cytrynowy (można użyć zwykłego)
sól
mąka, jajko, bułka tarta do panierowania
oliwa do smażenia

Z piersi odkrawam polędwiczki (można je wykorzystać do rosołu lub zrobić nuggetsy). Delikatnie nacinam, aby kotlet był większy i rozbijam mięso. Doprawiam pieprzem cytrynowym i solą. Na tak przygotowane mięso kładę kawałek masła i natkę pietruszki. Zawijam, podwijając boki do środka, aby masło nie wypłynęło w trakcie smażenia. Zawinięte panieruję: mąka-jajko-bułka tarta.
Smażę w rondelku na rozgrzanym oleju (tak około 0,5 cm go nalewam), obracając mięso co jakiś czas.

Podobne wpisy