Ciasteczka owsiane dziecinnie proste

Ciasteczka owsiane dziecinnie proste

Od początku do końca w stu procentach wykonane przez mojego 8-letniego syna. Ciasteczka owsiane to deser, od którego Wasze dzieci mogą zacząć przygodę z pieczeniem. Składniki wystarczy wymieszać łyżką, a potem rękami formować kulki i układać je na blasze. Nie trzeba włączać żadnych mikserów, a wszystko trwa kilkanaście minut. Jeśli chcecie, możecie do tych ciasteczek owsianych dodać ziarna, pestki albo kawałki czekolady. Ale bez dodatków też są pyszne!

Składniki

(na ok. 15 sztuk)

100 g masła
1,5 szkl. płatków owsianych
3 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki ziaren lub pestek (opcjonalnie)

Masło roztapiamy.

Do miski wsypujemy płatki, mąkę, cukier i proszek do pieczenia (ewentualnie ziarna). Dodajemy roztopione masło i jajka. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Żeby było łatwiej formować ciasteczka, dobrze jest odstawić ciasto na mniej więcej godzinę w temperaturze pokojowej albo wstawić na pół godziny do lodówki.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

Źródło: Kwestia Smaku

Podobne wpisy