Chrupkie chlebki z ziarnami i suszonymi pomidorami

Chrupkie chlebki z ziarnami i suszonymi pomidorami

Kupowaliście kiedyś chrupkie pieczywo w sklepie? Podobno jest zdrowsze, bardziej „fit” itd. Ja zdecydowanie wolę puszyste bułki, ale takie chlebki piekę czasem do sałatek albo przekąsek, którym towarzyszą sosy. Bo „na sucho” jest dla mnie… za suche. W każdym razie jedno jest istotne – chrupkie chlebki z ziarnami to pieczywo, którego naprawdę nie da się zepsuć. Bo ono po prostu nie rośnie! Musicie je tylko rozwałkować, a potem zapiec na złoto. I już. Stuprocentowa gwarancja powodzenia!

Składniki

(na 8-10 sztuk)

100 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
200 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
80 g dowolnych ziaren (np. słonecznik, sezam, siemię lniane, czarnuszka, kumin, chia)
4-5 szt. pokrojonych suszonych pomidorów
40 ml oliwy
150 ml zimnej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy zwarte, jednolite ciasto – ręcznie lub mikserem. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i kroimy na prostokąty.

Wycięte chlebki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo matą silikonową.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut – do zezłocenia.

Źródło: Smakowity Chleb

Podobne wpisy