Sconesy z szynką i serem
|

Sconesy z szynką i serem

Sconesy to kolejne pieczywo, które zawsze się udaje. Co prawda nie jest typowe, bo ani na drożdżach, ani na zakwasie, ale świetnie sprawdza się na śniadania czy kolacje. Ciasto rośnie na proszku do pieczenia, a do środka możemy włożyć praktycznie wszystko. Klasyczne sconesy są słodkie. Ja zdecydowanie wolę ich wytrawną wersję. Sconesy z szynką i serem z tego przepisu są naprawdę genialne!

Składniki

(na 8 sztuk)

3 szkl. mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
110 g miękkiego masła
1 szkl. i 1 łyżka mleka
1 szkl. startego sera cheddar (lub dowolnego żółtego sera)
1/2 szkl. podkrojonej w kostkę wędliny
1/2 posiekanej cebuli

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ręcznie lub mikserem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto nie powinno się kleić. W razie konieczności można dosypać trochę mąki.

Ciasto rozwałkowujemy na dość gruby placek w kształcie koła. Kroimy na 8 trójkątów. Przekładamy sconesy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25-30 minut, do zezłocenia.

Podobne wpisy