• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Sconesy z szynką i serem
na proszku lub sodzie// Śniadania

Sconesy z szynką i serem

7 kwietnia 2016 • 6  

Sconesy to kolejne pieczywo, które zawsze się udaje. Co prawda nie jest typowe, bo ani na drożdżach, ani na zakwasie, ale świetnie sprawdza się na śniadania czy kolacje. Ciasto rośnie na proszku do pieczenia, a do środka możemy włożyć praktycznie wszystko. Klasyczne sconesy są słodkie. Ja zdecydowanie wolę ich wytrawną wersję. Sconesy z szynką i serem z tego przepisu są naprawdę genialne!

Składniki

(na 8 sztuk)

3 szkl. mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
110 g miękkiego masła
1 szkl. i 1 łyżka mleka
1 szkl. startego sera cheddar (lub dowolnego żółtego sera)
1/2 szkl. podkrojonej w kostkę wędliny
1/2 posiekanej cebuli

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ręcznie lub mikserem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto nie powinno się kleić. W razie konieczności można dosypać trochę mąki.

Ciasto rozwałkowujemy na dość gruby placek w kształcie koła. Kroimy na 8 trójkątów. Przekładamy sconesy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25-30 minut, do zezłocenia.

#ser żółty, #wędlina
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Bagietki w 15 minut Poprzedni Bagietki w 15 minut
Chrupkie chlebki z ziarnami i suszonymi pomidorami • Kolejny Chrupkie chlebki z ziarnami i suszonymi pomidorami

Zajrzyj też tutaj

5 o’clock, czyli ciastko do herbatki #3 Scones na oleju kokosowym  

27 stycznia 2017

Naleśniki z kaszy jaglanej  

21 stycznia 2015

Placuszki z kaszy manny  

18 października 2016

6 komentarzy

  1. marianawalizkach

    on 11 kwietnia 2016 at 06:23
    Odpowiedz

    Zwyczaj pieczenia scones przywieżliśmy sobie z Irlandii Północnej, zazwyczaj jadamy na słodko: dzisiaj zaskoczę chłopaków Twoją wersją. Trzymaj kciuki, żeby smakowało 🙂

    • eva

      on 11 kwietnia 2016 at 07:07
      Odpowiedz

      Pierwsze, które piekłam, też były na słodko, z rodzynkami 🙂 Ale zdecydowanie wolę wytrawne 🙂
      Na pewno Wam posmakują! Polecam też wersję z parmezanem: http://baby-w-kuchni.blogspot.com/2014/09/scones-parmezanowe.html

  2. Anonimowy

    on 8 kwietnia 2016 at 19:20
    Odpowiedz

    A czy moze byc po prostu maka pszenna typu 500?

    • eva

      on 9 kwietnia 2016 at 09:01
      Odpowiedz

      Oczywiście. Jasna pszenna też się nada. Wszystkie typy do 750 włącznie będą ok. Gorzej z wyższymi numerami, bo to już mąki podchodzące pod razowe i lubią się bardziej kleić.
      W przepisie jest chlebowa, bo mam wrażenie, że wtedy ciasto jest ciut bardziej "treściwe" 🙂

      Pozdrawiam i poproszę o relację, czy smakowało! 🙂 I może jakieś zdjęcie na naszym fb? 🙂

  3. gin

    on 7 kwietnia 2016 at 17:50
    Odpowiedz

    O mniam, podobają mi się 🙂

    • eva

      on 7 kwietnia 2016 at 20:39
      Odpowiedz

      O tym, jak były dobre, najlepiej świadczy kolor zdjęcia. Nie zdążyłam światła dobrać, musiałam szybko pstrykać, bo znikały 😀

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda