Dyniowe cynamonki

Dyniowe cynamonki

Już grudzień, a ja wciąż nie mogę się rozstać z dynią. Co kilka dni przygotowuję na obiad dyniowy sos alfredo, który pretenduje w moim prywatnym rankingu do miana najlepszego dania roku 2018. Ale ponieważ nie samymi obiadami żyje człowiek, przynajmniej raz w tygodniu piekę coś słodkiego. Dyniowe cynamonki pojawiają się u nas regularnie w sezonie na dynię. Bo są pyszne, bo to cynamonki, bo uwielbiamy drożdżówki. Jeśli lubicie klasyczne cynamonki, musicie spróbować też tej dyniowej wersji.

Składniki

(na jedną blachę drożdżówek)

3,5 szkl. mąki
25 g drożdży świeżych lub 12 g suchych
1 jajko
80 g cukru
3/4 szkl. mleka
3/4 szkl. puree z dyni
50 g roztopionego i przestudzonego masła
szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy w misce. Świeże drożdże rozpuszczamy w mleku i albo łączymy od razu z pozostałymi składnikami, albo dodajemy po łyżce mąki i cukru i odstawiamy na 15 minut, aż się spienią, a potem dodajemy rozczyn do pozostałych składników. Wyrabiamy zwarte ciasto, formujemy z niego kulę i wkładamy ją do omączonej miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę – do wyrośnięcia.

Nadzienie

50 g roztopionego i przestudzonego masła
1/2 szkl. cukru (najlepiej brązowego)
1 łyżka cynamonu (lub więcej)

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Całą powierzchnię prostokąta smarujemy masłem i posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy ciasto w rulon i kroimy na kawałki. Układamy dyniowe cynamonki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przeciętą powierzchnią do góry. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do napuszenia.

Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 12-15 minut, aż się zarumienią.

Źródło: Moje Wypieki

Dyniowe cynamonki

Podobne wpisy