Koszyczki wielkanocne
Te koszyczki zawsze przygotowuje na Wielkanoc moja Mama. Znikają w błyskawicznym tempie. I trochę to smutne, bo pracy jest przy nich sporo, ale z drugiej strony nie ma nic piękniejszego niż ciasta i ciasteczka, które smakują naszym gościom i rodzinie. Do tego już przygotowując te koszyczki wielkanocne, można poczuć klimat zbliżających się świat i odpocząć na chwilę od codziennego zabiegania. Tylko uwaga! Lepiej nie podnosić ich za „ucho”!
Składniki
Ciasto
600 g mąki
200 g cukru pudru
400 g zimnego masła
3 żółtka
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Odrywamy po kawałku i wyklejamy nim natłuszczone masłem foremki do babeczek. Wyklejamy tak, żeby boki były dość cienkie, a na dnie było ciut więcej ciasta, ale nie za dużo, bo ciasto urośnie.
Ustawiamy babeczki na kratce i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Z resztek ciasta wykrawamy uchwyty do koszyczków – najlepiej nadać im kształt literatką. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia – wystarczy kilka minut.
Babeczki i uchwyty można upiec dzień wcześniej, a na drugi dzień dekorować masą maślaną.
Masa maślana
Dodatkowo
1 łyżeczka kakao1 łyżeczka syropu owocowegowiśnie kandyzowane (opcjonalnie)
Jajka miksujemy z mlekiem i cukrami do uzyskania puszystej masy, a potem ją zagotowujemy i zostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy do niego powoli podgrzane pozostałe składniki, wciąż ucierając.
Masę dzielimy na 3 części. Jedną zostawiamy kremową, do drugiej dodajemy łyżeczkę kakao, żeby zabarwić ją na brązowo, do trzeciej – syrop owocowy, żeby zabarwić ją na różowo.
Koszyczki dekorujemy masą maślaną, wyciskając szprycą różne kolory na każdej babeczce. Na środku kładziemy wiśnie kandyzowane lub dowolne owoce. Wciskamy upieczone uchwyty w masę i zdobimy całość polewą czekoladową.