![]() |
Fot. Ewa |
Klasyczne kruche ciastka – najlepsze. Z dodatkiem cynamonu, więc bardziej świąteczne. Ale najlepszy efekt daje zanurzenie ich w czekoladzie. Po prostu pycha!:)
Składniki:
230 g mąki
40 g mąki ziemniaczanej
180 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
90 g cukru pudru
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka cynamonu
szczypta soli
Dodatkowo:
ok. 50-100 g czekolady
Z podanych składników wyrabiamy szybko kruche ciasto. Jogurt dodajemy na końcu – jeśli ciasto będzie za suche. Formujemy je w kształt kuli, owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra. Wykrawamy gwiazdki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mogą leżeć blisko siebie, wiele nie urosną.
Pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 minut – do zrumienienia. Studzimy na kratce.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wystudzone gwiazdki zanurzamy do połowy w czekoladzie i odkładamy znów na kratkę. Zostawiamy do ostudzenia.
Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki
5 komentarzy
Martyna Oczko
on 14 grudnia 2016 at 15:14Ile ich mniej więcej wychodzi? Czy te proporcje wystarczą na ponad 30 sztuk?
eva
on 14 grudnia 2016 at 17:00Tak, wychodzi ok. 30 sztuk. Ja robiłam bardzo małe, takie na jeden kęs, więc wyszło jeszcze więcej 🙂
AniBarPioMar
on 27 grudnia 2015 at 08:28ale pysznie wyglądają 🙂
galeria61
on 20 grudnia 2015 at 18:17A najważniejsze, że bez proszku do pieczenia 🙂
Iwona
on 19 grudnia 2015 at 19:19Tez przygotowuję ciasta z dodatkiem mąki ziemniaczanej 🙂
Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com do zapoznania się z przepisami na świąteczne ciastka i do udziału w pysznym konkursie z marką Sante 🙂