Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

To był mój pierwszy raz. Postępowałam idealnie według przepisu i… udało się! Mówiąc w skrócie, suflet czekoladowy to gorzka czekolada napowietrzona ubitymi białkami – rozpusta w czystej postaci. Ale przynajmniej raz w życiu trzeba tego spróbować! Moje suflety nie są spektakularnie duże, ale to dlatego, że mam foremki o dużej średnicy. Jeśli użyjecie mniejszych, suflet ładnie wyrośnie ponad brzegi.

Składniki

(na 4 sztuki)

140 g gorzkiej czekolady
30 g masła (+ zimne masło do wysmarowania foremek)
140 g białek (mniej więcej 4 szt.)
40 g cukru

Foremki do zapiekania smarujemy zimnym masłem i wstawiamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Czekoladę łamiemy na kostki i wkładamy do garnuszka lub dużej miski razem z masłem. Stawiamy na garnku z gorącą wodą, tak żeby garnuszek/miska nie dotykał powierzchni wody i mieszamy delikatnie, aż do rozpuszczenia się składników. Zdejmujemy z ognia i studzimy lekko, mieszając masę.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Łyżkę ubitych białek dodajemy do roztopionej czekolady. Mieszamy delikatnie. Przekładamy resztę białek i delikatnie mieszamy całość, zagarniając masę od spodu, żeby była odpowiednio napowietrzona. Mieszamy tak do uzyskania jednolitej masy.

Przelewamy masę do wyjętych z lodówki foremek. Wyrównujemy od góry. Jeśli pobrudziły się brzegi foremek – dokładnie je wycieramy.

Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 8-9 minut – jeśli suflet ma być płynny w środku, lub przez 11-12 minut – jeśli ma być bardziej zwarty. Podajemy natychmiast, posypane cukrem pudrem.

Poleca: Ewa

Źródło: Kulinarna Mekka

Suflet czekoladowy

Przepis jest odpowiedzią na jedno z Wyzwań kulinarnych roku 2015: Suflet

Wyzwanie kulinarne 2015 Suflet Suflet czekoladowy

Uwaga! Podsumowanie Wyzwania jest już dostępne na blogu!

Podobne wpisy