• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Suflet czekoladowy
desery

Suflet czekoladowy

25 listopada 2015 • 2  

To był mój pierwszy raz. Postępowałam idealnie według przepisu i… udało się! Mówiąc w skrócie, suflet czekoladowy to gorzka czekolada napowietrzona ubitymi białkami – rozpusta w czystej postaci. Ale przynajmniej raz w życiu trzeba tego spróbować! Moje suflety nie są spektakularnie duże, ale to dlatego, że mam foremki o dużej średnicy. Jeśli użyjecie mniejszych, suflet ładnie wyrośnie ponad brzegi.

Składniki

(na 4 sztuki)

140 g gorzkiej czekolady
30 g masła (+ zimne masło do wysmarowania foremek)
140 g białek (mniej więcej 4 szt.)
40 g cukru

Foremki do zapiekania smarujemy zimnym masłem i wstawiamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Czekoladę łamiemy na kostki i wkładamy do garnuszka lub dużej miski razem z masłem. Stawiamy na garnku z gorącą wodą, tak żeby garnuszek/miska nie dotykał powierzchni wody i mieszamy delikatnie, aż do rozpuszczenia się składników. Zdejmujemy z ognia i studzimy lekko, mieszając masę.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Łyżkę ubitych białek dodajemy do roztopionej czekolady. Mieszamy delikatnie. Przekładamy resztę białek i delikatnie mieszamy całość, zagarniając masę od spodu, żeby była odpowiednio napowietrzona. Mieszamy tak do uzyskania jednolitej masy.

Przelewamy masę do wyjętych z lodówki foremek. Wyrównujemy od góry. Jeśli pobrudziły się brzegi foremek – dokładnie je wycieramy.

Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 8-9 minut – jeśli suflet ma być płynny w środku, lub przez 11-12 minut – jeśli ma być bardziej zwarty. Podajemy natychmiast, posypane cukrem pudrem.

Poleca: Ewa

Źródło: Kulinarna Mekka

Suflet czekoladowy

Przepis jest odpowiedzią na jedno z Wyzwań kulinarnych roku 2015: Suflet

Wyzwanie kulinarne 2015 Suflet Suflet czekoladowy

Uwaga! Podsumowanie Wyzwania jest już dostępne na blogu!

#białka, #czekolada
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Rassolnik, czyli rosyjska zupa ogórkowa Poprzedni
Semlor • Kolejny Szwedzkie bułeczki karnawałowe semlor

Zajrzyj też tutaj

Deser dla leniwców  

18 lutego 2013

Lody śmietankowo-waniliowe (bezjajkowe)  

13 czerwca 2013

Słodkie spodki  

28 marca 2014

2 komentarze

  1. Iza Kapis

    on 25 listopada 2015 at 19:50
    Odpowiedz

    Mniam! Super przepis 🙂

    • eva

      on 25 listopada 2015 at 19:52
      Odpowiedz

      Wiele osób mi go polecało na początek zabawy z sufletami. I potwierdzam – udaje się!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda