• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
dla dzieci// owsianki i granole// Śniadania

Granola Anny Starmach

11 lutego 2016 • 4  


Fot. Ewa

 

Każda granola ma w sobie coś wyjątkowego, jakiś kluczowy składnik, który odróżnia ją od pozostałych. Tutaj go nie znajdziecie. To klasyczny przepis na granolę – płatki owsiane + orzechy + bakalie. I do tego miód. Anna Starmach w swojej książce pisze jeszcze o dodatku cukrów i cynamonu. Ja je pominęłam, bo miód i bakalie wystarczająco dosładzają granolę, poza tym zazwyczaj jem ją z jogurtem i miodem, więc słodkości jest aż nadto.



Składniki:
1 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. orzechów laskowych
1/2 szkl. orzechów włoskich
1/2 szkl. rodzynek
2 łyżki płatków migdałów
6 suszonych moreli (pokrojonych w małą kostkę)
4 łyżki miodu
2 łyżeczki cukru z wanilią (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie)

Wszystkie składniki mieszamy w misce. Jeśli mamy twardy miód, rozpuszczamy go najpierw, podgrzewając w garnuszku. Wysypujemy mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, w międzyczasie 2-3 razy mieszając składniki, żeby się nie przypaliły, tylko równomiernie opiekły.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Podajemy np. z mlekiem albo jogurtem naturalnym słodzonym miodem.

Poleca: Ewa
Źródło: Anna Starmach, Pyszne. Na słodko

Przed pieczeniem
Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Zobacz recenzję książki, z której pochodzi przepis
Anna Starmach
“Pyszne. Na słodko”
#bakalie, #dodatki, #miód, #orzechy, #orzechy włoskie, #owsianki i granole, #płatki owsiane
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Sałatka meksykański król imprezy Poprzedni
Domowy cukier waniliowy • Kolejny Domowy cukier waniliowy

Zajrzyj też tutaj

Ciasto na pierogi  

17 grudnia 2015
Dyniowy pająk na Halloween

Dyniowy pająk na Halloween  

28 października 2016

Placuszki z rabarbarem na kwaśnej śmietanie  

10 maja 2015

4 komentarze

  1. Iwona Eriksson

    on 12 lutego 2016 at 09:58
    Odpowiedz

    Ale pycha! 🙂

    • eva

      on 12 lutego 2016 at 10:13
      Odpowiedz

      Jest naprawdę dobra! Na poranne chrupanie – w sam raz 🙂

  2. Madzia - happinessdiy

    on 11 lutego 2016 at 20:01
    Odpowiedz

    Wygląda pysznie! Muszę sobie zrobić, jem tradycyjną owsiankę przynajmniej 5 razy w tygodniu, więc byłaby to świetna odmiana na dzień dobry:)

    • eva

      on 12 lutego 2016 at 10:13
      Odpowiedz

      Polecam! Do przygotowania w kilka minut, a jak się zrobi dużą porcję (ta jest stosunkowo niewielka), to zostaje na długo.
      Ja owsianki na ciepło nie przełknę, ale w granoli zakochałam się już jakiś czas temu 🙂 To jest wersja – powiedzmy – klasyczna. Na blogu mamy jeszcze dwie inne:
      http://baby-w-kuchni.blogspot.com/2015/11/granola-miodowa.html
      http://baby-w-kuchni.blogspot.com/2015/09/granola-z-zurawina.html

      A kolejna czeka na publikację – moim zdaniem naj-naj-najlepsza 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda