![]() |
Fot. Ewa |
Składniki:
1 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. orzechów laskowych
1/2 szkl. orzechów włoskich
1/2 szkl. rodzynek
2 łyżki płatków migdałów
6 suszonych moreli (pokrojonych w małą kostkę)
4 łyżki miodu
2 łyżeczki cukru z wanilią (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie)
Wszystkie składniki mieszamy w misce. Jeśli mamy twardy miód, rozpuszczamy go najpierw, podgrzewając w garnuszku. Wysypujemy mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, w międzyczasie 2-3 razy mieszając składniki, żeby się nie przypaliły, tylko równomiernie opiekły.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Podajemy np. z mlekiem albo jogurtem naturalnym słodzonym miodem.
Poleca: Ewa
Źródło: Anna Starmach, Pyszne. Na słodko
![]() |
Przed pieczeniem Fot. Ewa |
![]() |
Fot. Ewa |
![]() |
Fot. Ewa |
![]() |
Anna Starmach “Pyszne. Na słodko” |
4 komentarze
Iwona Eriksson
on 12 lutego 2016 at 09:58Ale pycha! 🙂
eva
on 12 lutego 2016 at 10:13Jest naprawdę dobra! Na poranne chrupanie – w sam raz 🙂
Madzia - happinessdiy
on 11 lutego 2016 at 20:01Wygląda pysznie! Muszę sobie zrobić, jem tradycyjną owsiankę przynajmniej 5 razy w tygodniu, więc byłaby to świetna odmiana na dzień dobry:)
eva
on 12 lutego 2016 at 10:13Polecam! Do przygotowania w kilka minut, a jak się zrobi dużą porcję (ta jest stosunkowo niewielka), to zostaje na długo.
Ja owsianki na ciepło nie przełknę, ale w granoli zakochałam się już jakiś czas temu 🙂 To jest wersja – powiedzmy – klasyczna. Na blogu mamy jeszcze dwie inne:
http://baby-w-kuchni.blogspot.com/2015/11/granola-miodowa.html
http://baby-w-kuchni.blogspot.com/2015/09/granola-z-zurawina.html
A kolejna czeka na publikację – moim zdaniem naj-naj-najlepsza 🙂