• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
dla dzieci// owsianki i granole// Śniadania

Granola Anny Starmach

11 lutego 2016 • 4  


Fot. Ewa

 

Każda granola ma w sobie coś wyjątkowego, jakiś kluczowy składnik, który odróżnia ją od pozostałych. Tutaj go nie znajdziecie. To klasyczny przepis na granolę – płatki owsiane + orzechy + bakalie. I do tego miód. Anna Starmach w swojej książce pisze jeszcze o dodatku cukrów i cynamonu. Ja je pominęłam, bo miód i bakalie wystarczająco dosładzają granolę, poza tym zazwyczaj jem ją z jogurtem i miodem, więc słodkości jest aż nadto.



Składniki:
1 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. orzechów laskowych
1/2 szkl. orzechów włoskich
1/2 szkl. rodzynek
2 łyżki płatków migdałów
6 suszonych moreli (pokrojonych w małą kostkę)
4 łyżki miodu
2 łyżeczki cukru z wanilią (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie)

Wszystkie składniki mieszamy w misce. Jeśli mamy twardy miód, rozpuszczamy go najpierw, podgrzewając w garnuszku. Wysypujemy mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, w międzyczasie 2-3 razy mieszając składniki, żeby się nie przypaliły, tylko równomiernie opiekły.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Podajemy np. z mlekiem albo jogurtem naturalnym słodzonym miodem.

Poleca: Ewa
Źródło: Anna Starmach, Pyszne. Na słodko

Przed pieczeniem
Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Zobacz recenzję książki, z której pochodzi przepis
Anna Starmach
“Pyszne. Na słodko”
#bakalie, #dodatki, #miód, #orzechy, #orzechy włoskie, #owsianki i granole, #płatki owsiane
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Sałatka meksykański król imprezy Poprzedni
Domowy cukier waniliowy • Kolejny Domowy cukier waniliowy

Zajrzyj też tutaj

Syrop z czarnuszki

Syrop z czarnuszki, czyli czarny słoik na odporność  

16 lutego 2016

Kwiatowe bułeczki z nadzieniem  

1 stycznia 2014
Lody truskawkowe trzyskładnikowe

Lody truskawkowe trzyskładnikowe (bez maszynki)  

11 czerwca 2016

4 komentarze

  1. Iwona Eriksson

    on 12 lutego 2016 at 09:58
    Odpowiedz

    Ale pycha! 🙂

    • eva

      on 12 lutego 2016 at 10:13
      Odpowiedz

      Jest naprawdę dobra! Na poranne chrupanie – w sam raz 🙂

  2. Madzia - happinessdiy

    on 11 lutego 2016 at 20:01
    Odpowiedz

    Wygląda pysznie! Muszę sobie zrobić, jem tradycyjną owsiankę przynajmniej 5 razy w tygodniu, więc byłaby to świetna odmiana na dzień dobry:)

    • eva

      on 12 lutego 2016 at 10:13
      Odpowiedz

      Polecam! Do przygotowania w kilka minut, a jak się zrobi dużą porcję (ta jest stosunkowo niewielka), to zostaje na długo.
      Ja owsianki na ciepło nie przełknę, ale w granoli zakochałam się już jakiś czas temu 🙂 To jest wersja – powiedzmy – klasyczna. Na blogu mamy jeszcze dwie inne:
      http://baby-w-kuchni.blogspot.com/2015/11/granola-miodowa.html
      http://baby-w-kuchni.blogspot.com/2015/09/granola-z-zurawina.html

      A kolejna czeka na publikację – moim zdaniem naj-naj-najlepsza 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda