• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// naleśniki i omlety

Dorayaki

29 lipca 2013 • 7  

Poleca: Krolcia
Źródło: Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Japońskie słodycze

Fot. Krolcia

Patrząc na ten skład, pierwsze, co się rzuca w oczy, to tajemnicze nazwy mirin i tsubu an. To drugie to przygotowana w specjalny (dość długi) sposób pewna odmiana fasoli na słodko. Zrezygnowałam z tego nadzienia. Mimo wszystko fasola do słodkich placków mnie nie przekonuje, nawet jeśli jest słodka.
Mirin okazało się winem około 15%, słodkim, o posmaku śliwki i brzoskwini. Cóż innego może przyjść do głowy z połączenia śliwki i brzoskwini jak nie po prostu morela! Z zapałem pojechałam do pobliskich marketów w celu nabycia jakiegoś morelowego wina. Okazało się to nie lada wyzwaniem. Nigdzie nie było żadnego morelowego alkoholu. Ponieważ przepis mnie nęcił, padło na brzoskwiniową nalewkę. “Woltaż” się zgadzał, a pomyślałam sobie, że brzoskwiniowe ciasto może być naprawdę smaczne. A skoro brzoskwiniowa nalewka – to i wnętrze dorayaki zrobiłam brzoskwiniowe. 

Składniki:
140 g mąki
70 g cukru
3 jaja
10 g miodu
10 g mirin (u mnie – 2 kieliszki brzoskwiniowej nalewki)
1 g proszku do pieczenia
6 czubatych łyżek tsubu an jako nadzienie (u mnie – brzoskwinie z puszki, nalewka i odrobina cukru)

Na patelni podsmażyłam drobniutko posiekane brzoskwinie z puszki (do czasu, aż zrobiły się rozpływające), podlewając je dość szczodrze nalewką. Żeby mi się zrobił z tego wszystkiego lekki syrop, dosypałam kapkę cukru.

Potem przygotowałam dorayaki.
W pierwszej kolejności ubijamy jaja kilka minut. Potem dodajemy miód, cukier i nalewkę. Według mojej wagi 10 gramów to taki mały kieliszek. Przy pieczeniu okazało się, że ciasto jest dosyć gęste, więc dolałam jeszcze drugi. Na końcu powoli dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Nagrzewamy suchą patelnię, po czym zmniejszamy płomień i zaczynam piec. Dorayaki powinny być mniej więcej średnicy 8-9 cm, smażymy je jak pancakesy. Smażąc drugą stronę, dajmy chwilkę placuszkowi, żeby mógł zrobić “górkę”. Widać, jak śmiesznie środkowa część się wybrzusza. Odkładamy upieczonego placuszka tą górką do góry, żeby jej nie spłaszczyć.

Z tej porcji wychodzi 6 dorayaki (1 dorayaki to 2 placuszki z nadzieniem, czyli wychodzi 12 placuszków).

Nakładamy nadzienie między dwa placuszki, sklejamy je jak markizę, płaskimi stronami do siebie.

Dorayaki można podawać na ciepło i na zimno. Przed podaniem można je polać miodem, choć uważam to już za przesadę, jeśli chodzi o słodkość potrawy, ale… co kto lubi.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Przeczytaj recenzję i zobacz inne przepisy z tej książki:
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
“Japońskie słodycze”
#brzoskwinie
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Sos włoski do gołąbków Poprzedni
Magdalena Tomaszewska-Bolałek, "Japońskie słodycze" • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Kruche trójkąty z tuńczykiem  

25 czerwca 2013

Kiełbasa z jabłkami  

21 lutego 2013

Zapiekanka z cukinii  

31 maja 2013

7 komentarzy

  1. Ania

    on 7 lipca 2018 at 20:01
    Odpowiedz

    Bardzo intersujący przepis, szczególnie ta słodka fasolka mnie zaintrygowała 🙂

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 1 sierpnia 2018 at 15:33
      Odpowiedz

      Japońskie przepisy są baaardzo dziwne 🙂

  2. Szyszka コーン

    on 9 lutego 2015 at 17:11
    Odpowiedz

    Cóż, ja tam jestem wyznawcą oryginalnej wersji z tsubuanem. Fasoli w kuchni japońskiej naprawdę nie trzeba się bać, jest wyborna, szczególnie na słodko!

  3. Jagienka

    on 4 sierpnia 2013 at 11:32
    Odpowiedz

    ale pysznie to wygląda! muszę wypróbować!

  4. Justyna Bąk

    on 29 lipca 2013 at 16:05
    Odpowiedz

    pysznie wyglądają takie idealne 🙂

  5. Manufaktura Ciastek i nie tylko

    on 29 lipca 2013 at 12:11
    Odpowiedz

    pycha!

  6. Kamciss

    on 29 lipca 2013 at 10:20
    Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam takich pyszności :>
    Zapraszam do siebie 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda