• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
recenzje

Dr Jean-Michel Cohen, “Paryska dieta”

12 sierpnia 2013 • 4  
Tekst: Ewa
Fot. Rebis

„Fakt, że zostałem dietetykiem i specjalistą od spraw żywienia, nie jest dziełem przypadku. Sam przez wiele lat borykałem się z nadwagą.”

Od deski do deski

Nie martwcie się, zasady tej diety nie są aż tak skomplikowane, żeby rozpisywać je na prawie 300 stronach. Książka podzielona jest na cztery części, z których tylko jedna jest stricte „dietetyczna”.
Zaczynamy od teorii. Autor omawia szereg czynników, które przeszkadzają w utrzymaniu prawidłowej sylwetki. Odnalezienie się w którymś z nich może pomóc w walce z nadwagą.
Część druga rozpoczyna się od ustalenia punktu, do którego będziemy dążyć, czyli prawidłowej wagi. Po czym następują elementarne wskazówki dotyczące dietetycznego przyrządzania potraw czy – co ciekawe – zamienników, jakie można stosować w miejsce nielubianych składników.
I dopiero teraz przechodzimy do zasad diety dra Jeana-Michela Cohena wraz z przykładowymi zestawami przepisów na każdy dzień. W części czwartej natomiast otrzymujemy jeszcze kilka wskazówek, które mają pomóc stosować te zasady w codziennym życiu.

Naokoło przepisu

Fot. Ewa
Każdy przepis zawiera listę składników z bardzo dokładnie odmierzonymi ich ilościami (doprecyzowana jest nawet waga małego jabłka – 225 g, czy sześciu migdałów – 15 g), czas przygotowania i zwięzłą instrukcję przyrządzenia potrawy. Zazwyczaj podane są składniki na jedną porcję, ale jeśli z danego przepisu wychodzi ich więcej – jest to wyraźnie zaznaczone.

Plusy

Wzbudza zaufanie. Dr Cohen powinien nazywać się przede wszystkim dobrym psychologiem. Swoją książkę zaczyna od wyznania, iż sam w dzieciństwie borykał się z otyłością. To naprawdę wzbudza zaufanie! Do tego ma tytuł doktora nauk medycznych, a wydawcy jego książki już na okładce zasypują nas liczbami, obok których nie można przejść obojętnie: kilkadziesiąt lat praktyki, ponad 30 tys. pacjentów wyleczonych z otyłości, około 500 tys. internautów korzystających aktywnie z jego portalu.
Psychologiczne podejście. Wymieniając najczęstsze przyczyny otyłości, dr Cohen próbuje naprowadzić nas na odpowiedź na pytanie, dlaczego mamy problem z wagą. Opracował wzór na WW, tzn. wskaźnik Właściwej Wagi, w którym uwzględnia się wagę, jaką mieliśmy w 18 roku życia, a także najmniejszą i największą po tym okresie. Po kilku prostych rachunkach otrzymujemy wynik, który – jak zapewnia autor – jest rozsądną wagą, jaką z powodzeniem uda nam się osiągnąć i utrzymać, stosując się do jego rad.
Dr Cohen mówi też rzeczy, które wydają się oczywiste, ale trzeba je wciąż powtarzać i wciąż na nowo uświadamiać ludziom, bo zalew kontrprzykładów potrafi czasem zamydlić oczy. Obala on mianowicie mity na temat kanonów urody lansowanych w mediach. Pomaga też rozpoznać sztuczki branży spożywczej zachęcające do kupowania pseudo-zdrowych produktów, typu batonik musli.
Fot. Ewa
Kuracja trzyfazowa. Dieta proponowana przez francuskiego lekarza składa się trzech faz, z których pierwsza (faza Café) nie jest obowiązkowa. A to dlatego, że jest bardzo restrykcyjna i mogą ją stosować jedynie osoby zdrowe. Choć nawet one nie powinny być na niej dłużej niż 8-10 dni. Po niej następują fazy Bistro i Gourmet. Każdą z nich autor opisuje na kilku zaledwie stronach. I nie ma potrzeby rozwodzić się nad tym dłużej. Zasady nie są skomplikowane, a pomocą służą zestawy dań rozpisane na kolejne dni.
Co pocieszające, o ile pierwsza faza diety jest niezwykle restrykcyjna, o tyle dwie kolejne mają wydzielone różne warianty. Najwięcej jest rodzajów fazy Gourmet. To zrozumiałe – w końcu ją mamy stosować do końca życia. Jest więc wersja ziemniaczana, makaronowa, kanapkowa, wegetariańska… Wydaje się, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. O ile przetrwa poprzednie etapy.
Nie dieta, a styl odżywiania się. Przynajmniej w końcowej fazie. Początki wymagają jednak pewnych wyrzeczeń. Faktem jest jednak, że dr Cohen dąży do tego, żeby jego zasady można było z powodzeniem wprowadzić na stałe do codziennego życia. Sugeruje przejęcie francuskiego stylu spożywania posiłków – bez pośpiechu, w regularnych odstępach czasowych, z niewielkimi porcjami. Radzi też, jakie dania wybierać w restauracjach specjalizujących się w różnych kuchniach, by nie mieć wyrzutów sumienia i nie bać się znów stanąć na wadze po takim wieczorze. Pozwala jeść raz na jakiś czas pizzę, ale tylko na cienkim cieście i – o zgrozo! – bez dojadania brzegów. W fast foodach natomiast radzi zamawiać burgery, a unikać frytek i słodkich napojów gazowanych. Nie uwzględnia niestety kuchni polskiej. Czyżby nasze kluski i duszone mięsa z gęstymi sosami aż tak nie pasowały do jego diety?
Ciekawie i bez odchudzania. W tej książce coś dla siebie znajdą również osoby, które nie mają zamiaru przechodzić na dietę. Mogą na przykład nauczyć się, jak przygotowywać poszczególne produkty, żeby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych i były jak najzdrowsze. Znajduje się tu też tabelka z listą ziół i przypraw przyporządkowanych do dań, do których najlepiej pasują. A – już dla „dietujących” – autor sporządził listę zamienników produktów w obrębie poszczególnych grup (nabiał, węglowodany, tłuszcze itp.), z której można korzystać, jeśli któregoś z nich się nie lubi. Na przykład mały kieliszek wina zastępuje porcję owoców. I za to kochamy Francuzów!
Mała rzecz, a cieszy. To nie plus, a jedynie plusik, choć osobom wrażliwym na estetykę wydania książki może znacznie umilić chwile z nią spędzone. Chodzi tu mianowicie o takie drobiazgi jak delikatnie zaokrąglone rogi, tasiemka-zakładka czy wyróżnione kolorem na grzbiecie strony z przepisami na dania poszczególnych faz diety.

Minusy

Sfeminizowanie. Nie wiedzieć czemu, książka skierowana jest wyłącznie do kobiet. Dr Cohen zwraca się do czytelnika per „ty”, ale owo „ty” jest rodzaju żeńskiego. Czyżby to kobiety były częstszymi pacjentkami doktora? A może statystycznie to one częściej padają ofiarą zaburzeń odżywiania prowadzących do otyłości? Jakkolwiek by nie było, mężczyzna czytający tę książkę może poczuć się odrobinę nieswojo…
Fot. Ewa
Cudów nie ma – dieta to dieta. Piękne słowa o stylu odżywiania i zasadach, które można stosować przez całe życie, rozbijają się o barierę w postaci konkretnych przepisów. Tarty dra Cohena nie zawierają ciasta, a zachęcająco brzmiące danie „kurczak z brokułami” składa się z… kurczaka i brokułów, oprószonych gałką muszkatołową. Na pocieszenie można sobie do takiego obiadu zjeść jeszcze 6 migdałów.
Jedyne, czym można się pokrzepić, to fakt, że te najbardziej restrykcyjne przepisy dotyczą dwóch pierwszych faz diety. W ostatniej jest już nieco lepiej, szczególnie w jej makaronowych czy ziemniaczanych wariantach.
Po francusku. Naszej kuchni doktor nie uwzględnił nawet w spisie restauracji zamieszczonym na końcu książki. Polaka może więc nieco zdeprymować fakt, że do obiadu ma zjeść sobie „solo” kawałek żółtego sera. No cóż, tak jadają Francuzi. Być może jedzą też serca palmowe, które pojawiają się w jednym z przepisów! Na szczęście takich „smaczków” jest w książce niewiele. Oszczędzono nam też dań ze ślimaków czy żabich udek. Mimo wszystko – nie jest to słowiański sposób odżywiania i ten fakt trzeba mieć na uwadze, podejmując wyzwanie dra Cohena.
Ani słowa o Dukanie. W roku 2011 dr Jean-Michel Cohen określił publicznie słynną dietę Pierre’a Dukana (nota bene – także Francuza) jako groźną dla zdrowia. Wytoczono mu proces o zniesławienie, który wygrał. Na tej fali popłynął zresztą dalej, co zaowocowało niniejszą książką. Stety-niestety, nie ma w niej (z wyjątkiem kilku słów na okładce) ani słowa o owej „kłótni” i francuskim koledze po fachu. Łowcy sensacji będą zawiedzeni.
Diety wymagają wyrzeczeń. To niezaprzeczalne. Każdy, kto próbuje twierdzić, że jest inaczej – kłamie. Dr Cohen również nie jest wolny od tego „grzeszku”, ale trzeba mu przyznać, że stara się jak może, by swoje zasady zdrowego żywienia jak najbardziej przystosować do warunków panujących w normalnym życiu oraz do ludzkich zachcianek i słabości. Teraz już tylko od czytelnika zależy, czy podejmie to wyzwanie.
Książkę prezentujemy dzięki uprzejmości wydawnictwa Rebis
Tytuł: Paryska dieta. Jak osiągnąć właściwą masę ciała i ją utrzymać
Autor: dr Jean-Michel Cohen
Wydawnictwo: Rebis
Liczba stron: 288
Liczba przepisów: 82 zestawy
Oprawa i format: zintegrowana, 230 x 280 mm
Cena: 39,90 zł
Zobacz przepisy z tej książki na naszym blogu!
Zupa 7 smaków
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Drożdżówki z malinami i twarożkiem Poprzedni Drożdżówki z malinami i twarożkiem
Bułeczkowy kotlecik • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Ella Woodward, “Smakowita Ella” – recenzja  

20 marca 2016
Hummusy i pasty recenzja

Konrad Budzyk „Hummusy i pasty” – recenzja  

1 września 2017
Julia Child Francuski szef kuchni

Julia Child „Francuski szef kuchni” – recenzja  

5 listopada 2013

4 komentarze

  1. fitMarcelina

    on 25 maja 2017 at 11:21
    Odpowiedz

    Najistotniejsza w odchudzaniu jest motywacja moje drogie panie, ja codziennie ogladam metamorfozy przed i po odchudzaniu i daje mi to kopa do cwiczen, kto chce tez troche motywacji niech sobie wpisze w google: [marketing szeptany].

  2. Anonimowy

    on 27 stycznia 2014 at 13:55
    Odpowiedz

    Jestem mężczyzną i faktycznie czuję się trochę nieswojo ale poza tym jestem już po fazie cafe, wytrwałem całe 9 dni co zaowocowało już utratą 7kg. Jest to efekt nieco lepszy niż zakłada pan Dr Jean-Michel dlatego mam pewne obawy, że może mężczyźni powinni mieć nieco inaczej zbilansowane posiłki. Ogólnie książka bardzo mi się podoba, jest w niej pełno motywacji oraz treści odpowiednio kształtujących psychikę w tym kierunku. W książce brakuje mi tylko uwagi na temat aktywności fizycznej. No ale to w końcu książka o odżywianiu a nie o spalaniu. Z moich 105kg zrobiłem 98kg jak zejdę poniżej 95 to wdrażam bieganie. Jak na razie trwam w postanowieniu, własnie przeszedłem do fazy bistro i czekam na efekty. Pozdrawiam i polecam.

    • Ewa P.

      on 27 stycznia 2014 at 18:50
      Odpowiedz

      Gratuluję samozaparcia! 🙂
      Wynik faktycznie imponujący. To jeden z większych minusów takich ogólnych diet "dla każdego" – nie są dostosowane do konkretnego przypadku. Ale miejmy nadzieję, że poskutkuje! 🙂

    • Anonimowy

      on 11 marca 2014 at 19:53
      Odpowiedz

      gratulacje i wytrwałości a efekt murowany podaj może parę przepisów

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda