• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Vegekociołkowanie
grillowanie// recenzje

Ewa Hangel „Vegekociołkowanie” – recenzja

26 maja 2017 • 0  

Kiedy słyszę „vege”, nabieram dystansu. Na razie opieram się wszelkim kulinarnym modom drugiej dekady XXI wieku. I to nie dlatego, żeby kontestować dla samego kontestowania, po prostu moje kubki smakowe nie są na to przygotowane. Lubię warzywa, ale jestem nałogowym mięsożercą. Doceniam innowacyjność ciast z daktyli, migdałów i awokado, ale nie przekonuje mnie piaskowa konsystencja bezglutenowych wypieków – o czym świadczy spora liczba przepisów na chleby, bułki i bułeczki umieszczonych na tym blogu. Nigdy jednak nie mówię kategorycznie NIE, dopóki nie spróbuję. Książce Vegekociołkowanie też postanowiłam dać szansę.

Vegekociołkowanie bez kociołka

Jeszcze jedna wątpliwość pojawiła się w mojej głowie, kiedy wydawnictwo Studio Emka zwróciło się do mnie z pytaniem o to, czy chciałabym przetestować i zrecenzować książkę Ewy Hangel. Otóż – ja nie mam kociołka. I o ile mi wiadomo, w mieście mieć go nie mogę, bo używanie go wymaga rozpalenia ogniska, co wśród zabudowań jest zakazane. Zanim odmówiłam, przeczytałam na szczęście opis z okładki. Wszystkie przepisy z książki Vegekociołkowanie można potraktować jako dania jednogarnkowe. I to zadecydowało! Wobec takiej propozycji żadna matka nie przejdzie obojętnie. Szybki i łatwy do przygotowania obiad? A do tego jedno naczynie do mycia? Wchodzę w to!

Przejrzałam większość przepisów z książki Vegekociołkowanie i rzeczywiście – do ich przygotowania będziecie potrzebować garnka, czegoś do mieszania i jeszcze ostrego noża i deski do krojenia. A czasem wystarczy nawet głęboka patelnia. Autorka sugeruje, żeby warzywa na początku zawsze podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, a dopiero potem dodać wody i doprawić. To pozwoli wydobyć ich naturalny smak. Tak właśnie zawsze przygotowuję leczo i powiem Wam – to ma sens. Jeśli zamiast wody dodam bulionu, często doprawianie sprowadza się do lekkiego oprószenia solą. Całą resztę robią za mnie warzywa.

Vegekociołkowanie
Vegekociołkowanie

Na ostro i na słodko

W książce kucharskiej Ewy Hangel znajdziecie przepisy na dania:

wyłącznie warzywne,
ziemniaczane,
z kaszą,
z ryżem,
i z makaronem,

a także:

kultowe dania świata w wersji vege (jak paella, chili con tofu, szakszuka i inne),
dania z niskim indeksem glikemicznym,
potrawy barrrrrdzo ostre.

Do wyboru, do koloru. To, co mnie zdziwiło najbardziej, to spora liczba przepisów w wersji na słodko! Grillowanie kojarzy się raczej z daniami wytrawnymi, najsłodsza rzecz z grilla, jaką jadłam, to kukurydza. Dzięki Vegekociołkowaniu poznacie więcej słodkich grillowych, a właściwie kociołkowych smaków. Warto spróbować.

Pozytywnie zaskoczyła mnie też liczba porcji. Każdy przepis jest przygotowany na sześć osób. Jako mama trójki głodnych dzieci zazwyczaj muszę podwajać liczbę skłandików w recepturach z książek kucharskich, szczególnie jeśli chcę przygotować danie na dwa dni. Tutaj musiałam redukować składniki! Szakszuka z 18 jajek? Tego nawet moja czereda by nie przejadła.

Ta książka nie oszołomi Was pod względem graficznym. Nie znajdziecie tu ani jednego zdjęcia potrawy, a jedynie jednobarwne grafiki. Cóż, Lidl by tego tak nie wydał. Ale w przeciwieństwie do książki z Lidla, która na około 200 stronach dużego formatu mieści zaledwie 40 przepisów i trzeba się przedzierać przez kolorowe fotografie, żeby dotrzeć do jakiejkolwiek receptury – tu macie wszystko czarno na białym, z dodatkiem brązowego. Zeszytowy format, twarda oprawa, 136 stron, a na nich 71 przepisów. Każda strona przynosi coś nowego. Lata miną, zanim wypróbujecie wszystko. A nawet jeśli połowa tych smaków nie przypadnie Wam do gustu, macie jeszcze 35 innych przepisów do ugotowania.

To co? Zaczynamy vegekociołkowanie?

Tytuł: Vegekociołkowanie
Autor: Ewa Hangel
Wydawnictwo: Studio Emka, 2017
Liczba stron: 136
Liczba przepisów: 71
Cena: 29 zł

Książkę prezentujemy dzięki uprzejmości wydawnictwa Studio Emka

Zobacz przepisy z tej książki na naszym blogu!

  1. Szakszuka
Szakszuka
Nowe przepisy już wkrótce
Nowe przepisy już wkrótce

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Akwarium z galaretki i kulinarny e-book na Dzień Dziecka Poprzedni Kulinarny e-book na Dzień Dziecka
Lody z awokado • Kolejny Lody z awokado i limonki

Zajrzyj też tutaj

Sałatka brokułowa z fetą  

27 kwietnia 2015

Marie-Morgane Le Moel, “Sekrety francuskiej kuchareczki” – recenzja  

28 lutego 2016

Biruta Markuza, “Przyprawy z całego świata”  

2 września 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda