Kruszonka
Ile gotujących pań (i panów), tyle sposobów na zrobienie kruszonki. Różne są proporcje, różne metody zagniatania, różna temperatura masła. Ale jedno jest pewne – nie ma nic lepszego niż ciasto z rabarbarem posypane kruszonką i pięknie zapieczone na złoto. To właśnie ucierane z rabarbarem reklamuje na zdjęciu nasze przepisy na kruszonkę. Niżej prezentujemy Wam nasze receptury, a Wy wybierzcie najdogodniejszą dla siebie. Kruszonka niejedno ma imię!
Składniki
40 g masła
80 g mąki
40 g cukru
Składniki
(ta wersja jest bardziej maślana)
1/2 kostki masła
1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
Składniki
300 g masła
3-4 łyżki mąki
2-3 łyżki cukru
Wybieramy dowolną kombinację, składniki rozdrabniamy palacami i zagniatamy, aż dokładnie się połączą, tworząc grudki. Masło może być w temperaturze pokojowej lub zimne.