||

Keks

Poleca: Gabi
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Gabi

Ten przepis długo czekał na wykonanie, aż się doczekał. Na Wielkanoc idealny, ale i na niedzielne popołudnie nada się do kawy. A do tego szybko i łatwo się go robi.

Składniki:
1 kostka masła
1 szkl. cukru
5 jajek (żółtka i białka osobno)
1 łyżka proszku do pieczenia
225 g mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki wódki
500 g bakalii (miałam mieszankę ze sklepu, gotową do keksa: skórka pomarańczowa, daktyle, śliwki suszone, migdały, orzechy włoskie, suszone morele i figi)

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.

Masło ucieramy z cukrem mikserem na puszystą, jasną masę. Ciągle ucierając, dodajemy po 1 żółtku, stopniowo. Odkładamy mikser.

Dodajemy proszek do pieczenia z mąką, cukier waniliowy i mieszamy szpatułką. Dodajemy wódkę i delikatnie mieszamy.

Z białek ubijamy sztywną pianę. Około 1/3 ubitej piany dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Potem delikatnie dodajemy pozostałą pianę i mieszamy.
Na koniec wrzucamy bakalie i delikatnie mieszamy. Można też wylać trochę ciasta na blachę, posypać bakaliami, potem znowu ciasto, bakalie itd.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40-50 minut, do suchego patyczka.

Ostudzone ciasto polewamy lukrem.

Fot. Gabi

Podobne wpisy