Keks
Poleca: Gabi
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Gabi |
Ten przepis długo czekał na wykonanie, aż się doczekał. Na Wielkanoc idealny, ale i na niedzielne popołudnie nada się do kawy. A do tego szybko i łatwo się go robi.
Składniki:
1 kostka masła
1 szkl. cukru
5 jajek (żółtka i białka osobno)
1 łyżka proszku do pieczenia
225 g mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki wódki
500 g bakalii (miałam mieszankę ze sklepu, gotową do keksa: skórka pomarańczowa, daktyle, śliwki suszone, migdały, orzechy włoskie, suszone morele i figi)
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.
Masło ucieramy z cukrem mikserem na puszystą, jasną masę. Ciągle ucierając, dodajemy po 1 żółtku, stopniowo. Odkładamy mikser.
Dodajemy proszek do pieczenia z mąką, cukier waniliowy i mieszamy szpatułką. Dodajemy wódkę i delikatnie mieszamy.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Około 1/3 ubitej piany dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Potem delikatnie dodajemy pozostałą pianę i mieszamy.
Na koniec wrzucamy bakalie i delikatnie mieszamy. Można też wylać trochę ciasta na blachę, posypać bakaliami, potem znowu ciasto, bakalie itd.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40-50 minut, do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto polewamy lukrem.
Fot. Gabi |