||

Gutap z łososiem i szpinakiem

Poleca: Ewa
Źródło: Kornik w kuchni

Fot. Ewa

Im dłużej żyję na tym świecie, tym częściej się przekonuję, że kuchnie świata są do siebie właściwie zbliżone. Chlebki z tego przepisu pochodzą z Turkmenistanu, ale bardzo przypominają gruzińskie chaczapuri, indyjskie naany czy nawet nasze podkarpackie proziaki (tyle że są z farszem). Gutap powinien mieć kształt półksiężyca – ja formowałam łatwiejsze do uzyskania prostokąty. Smażyłam na suchej patelni, ale można też wykorzystać do tego piekarnik lub nawet smażyć na głębokim tłuszczu. Chlebki niezmiennie pozostają pyszne 🙂

Składniki:
Ciasto:
1/2 łyżeczki soli
150 ml wody
1 łyżka oliwy
250 g mąki

Farsz:
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g szpinaku (u mnie mrożony)
80 g wędzonego łososia
2 łyżki szczypiorku
1 łyżeczka skórki z cytryny
200 g twarogu (połowę można zastąpić serem feta)
pieprz i gałka muszkatołowa

Cebulę kroimy drobno, czosnek wyciskamy i całość podsmażamy na głębokiej patelni lub w garnuszku na oliwie lub maśle klarowanym. Dodajemy szpinak i trzymamy go na ogniu, aż zmięknie. Zdejmujemy z ognia i dodajemy porwanego na kawałki łososia, posiekany szczypiorek, startą skórkę z cytryny i twarożek. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Soli już nie trzeba – łosoś jest słony, a jeśli dodamy fetę, to już na pewno nie będzie potrzebna.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 6 kulek. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Nie za cienko, żeby ciasto się nie porwało przy składaniu. Nakładamy farsz i sklejamy ciasto – albo tak jak pieroga, albo zbierając wszystkie boki do góry i sklejając je na środku. Chlebek spłaszczamy, formujemy kształt półksiężyca lub prostokąta i smażymy z obu stron na suchej patelni – u mnie grillowa.

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy