To ciasto z dynią przygotowuje się według takiego samego schematu jak muffiny: w jednej misce suche składniki, w drugiej mokre, wszystko łączymy i przekładamy do formy. Łatwiej się już naprawdę nie da! Inną zaletą tego typu ciast jest fakt, że naprawdę trudno je zepsuć. Jeśli po wyznaczonym czasie wbity w ciasto patyczek jeszcze się obiera, po prostu zostawiamy je na kilka minut dłużej w piekarniku. Tej jesieni musicie przynajmniej raz spróbować upiec to ciasto dyniowe!
Składniki
1,5 szkl. puree z dyni
1 szkl. oleju
4 jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
W jednej misce łączymy mokre składniki: puree z dyni, olej i jajka. Wszystko mieszamy mikserem albo roztrzepujemy trzepaczką.
W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek i sodę oraz cynamon i szczyptę soli.
Zawartość obu misek łączymy i mieszamy, aż masa stanie się jednolita. Przekładamy ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut – do suchego patyczka.
Brak komentarzy
— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —