Poleca: Ewa
![]() |
Fot. Ewa |
Zastanawiacie się czasem, co zrobić z warzywami i mięsem z rosołu? Ja mam częst oten problem. Głupio wyrzucać, a – nie oczukujmy się – wygotowane przez parę godzin produkty już nie za dobrze smakują. Mimo wszystko kombinuję, co by tu z nimi zrobić. Ostatnio wyszła taka zapiekanka. Po włosku można by ją nazwać frittatą, po naszemu – omletem. I kolacja “po rosole” gotowa 🙂
Składniki:
mięso z rosołu
warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler
ziemniaki pozostałe z obiadu (opcjonalnie)
1 świeża cebula
1 świeża papryka
kilka suszonych pomidorów
4 jajka
100 g jogurtu naturalnego lub freckiego
sól, pieprz, dowolne zioła
Ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoto. Pozostałe warzywa i mięso kroimy w kostkę i układamy w natłuszczonej formie na tartę. Jajka mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Zalewamy masą jajeczną warzywa i mięso.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut – aż masa się zetnie.
4 komentarze
Flavours of World
on 8 września 2015 at 17:01super pomysł na zagospodarowanie warzywek 🙂 pozdrawiam
eva
on 13 września 2015 at 22:21Recykling poobiedni 🙂
Agnieszka Demska
on 2 września 2015 at 17:44Bardzo fajny pomysł 🙂
Ja z rosołu wyjadam marchewkę, a reszta warzyw faktycznie się marnuje 🙂
eva
on 7 września 2015 at 15:30U nas jeszcze czasem sałatka jarzynowa się robi, ale mam wrażenie, że taka zapiekanka jest dużo szybsza w przygotowaniu 🙂