|||

Frittata „po rosole”

Poleca: Ewa

Zastanawiacie się czasem, co zrobić z warzywami i mięsem z rosołu? Ja mam częst oten problem. Głupio wyrzucać, a – nie oczukujmy się – wygotowane przez parę godzin produkty już nie za dobrze smakują. Mimo wszystko kombinuję, co by tu z nimi zrobić. Ostatnio wyszła taka zapiekanka. Po włosku można by ją nazwać frittatą, po naszemu – omletem. I kolacja „po rosole” gotowa 🙂

Kategoria, , , Liczba porcji1 porcja

Czas gotowania/pieczenia/smażenia20 min

Składniki
 mięso z rosołu
 warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler
 ziemniaki pozostałe z obiadu (opcjonalnie)
 1 szt. świeża cebula
 1 szt. świeża papryka
 kilka suszonych pomidorów
 4 szt. jajka
 100 g jogurtu naturalnego lub greckiego
 sól, pieprz, dowolne zioła

1

Ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoto.

2

Pozostałe warzywa i mięso kroimy w kostkę i układamy w natłuszczonej formie na tartę.

3

Jajka mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Zalewamy masą jajeczną warzywa i mięso.

4

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut– aż masa się zetnie.

Składniki

Składniki
 mięso z rosołu
 warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler
 ziemniaki pozostałe z obiadu (opcjonalnie)
 1 szt. świeża cebula
 1 szt. świeża papryka
 kilka suszonych pomidorów
 4 szt. jajka
 100 g jogurtu naturalnego lub greckiego
 sól, pieprz, dowolne zioła

Przepis

1

Ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoto.

2

Pozostałe warzywa i mięso kroimy w kostkę i układamy w natłuszczonej formie na tartę.

3

Jajka mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Zalewamy masą jajeczną warzywa i mięso.

4

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut– aż masa się zetnie.

Frittata „po rosole”

Podobne wpisy