|||

Gofry na oleju

Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Krolcia

Zawsze robiłam ciasto na gofry na oko. Wychodziły pyszne, ale nie były lekkie i chrupiące. Pomyślałam, że wypróbuję przepis z Moich Wypieków. Po pierwszym usmażonym gofrze dorzuciłam do ciasta zdecydowanie cukier waniliowy i kilka łyżek cukru, bo były „bezpłciowe” w smaku. Gofry są faktycznie leciutkie i puszyste, ale… chrupiące to już nie bardzo. Myślę jednak, że tu już wina leży po stronie gofrownicy. Im głębsze wcięcia, tym gofry pewnie bardziej chrupiące. Moja gofrownica tak mocnych wgłębień nie robi. Trudno, przeżyjemy – gofry i tak były przepyszne 🙂

Składniki:
2 szkl. mąki
2 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szkl. oleju
2 jajka (żółtka i białka osobno)
cukier waniliowy
1-3 łyżki cukru (według smaku)

Wszystkie składniki bez białek i soli (!) miksujemy. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z pozostałą masą.
Smażymy w gofrownicy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Fot. Krolcia

Podobne wpisy