Kalarepkowy krem z grzankami
Poleca: Krolcia
Fot. Krolcia |
Kocham kalarepę. Jak tylko pojawia się na moim ryneczku, to kupuję kilka sztuk i z uwielbieniem chrupię je na surowo. Tym razem jednak chrupkie plasterki kalarepy traktowane przekąskowo mi nie wystarczyły, więc kalarepa zawitała i na obiad.
Składniki:
0,5 l bulionu
duża kalarepa
śmietana (jaką kto lubi)
koperek
2 kawałki tostowego chleba
łyżka masła
Kalarepę obieramy i kroimy na kawałeczki. Gotujemy w bulionie do miękkości. Blendujemy na gładko (dlatego dobrze, żeby kalarepa była naprawdę miękka), dodajemy posiekany koperek. Zaciągamy śmietaną. Ja uwielbiam kwaśną śmietanę do zup i taką też dodałam – 18%. Doprawiamy do smaku wedle uznania.
Chleb tostowy kroimy w kostkę. Rozpuszczamy masło na patelni i podsmażamy. Powstałe grzanki wrzucamy do zupy.
Jeśli ktoś woli, może dać słodką śmietankę i np. groszek ptysiowy.
Fot. Krolcia |