• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Korzenne muffinki z powidłami śliwkowymi
Boże Narodzenie// muffinki/babeczki

Korzenne muffinki z powidłami śliwkowymi

29 listopada 2013 • 3  

W sklepach od dawna już mikołaje i choinki, czemu by więc nie zacząć piec pierników? Na początek proponuję coś mniej tradycyjnego, ale baaardzo pysznego. Gwarantuję Wam, że zakochacie się w tych muffinkach od pierwszego ugryzienia! U mnie w domu muszą być obowiązkowo na stole w okresie świątecznym, a czasem i później. I wcześniej. W zasadzie to najchętniej piekłabym je cały rok, ale przyznacie sami, że muffinki z powidłami śliwkowymi smakują najlepiej właśnie w okolicach świąt Bożego Narodzenia.

Składniki

(na 12 sztuk)

2/3 szkl. + 2 łyżki mąki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła
55 g gorzkiej czekolady
1/2 szkl. kakao
2 jajka
3/4 szkl. brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szkl. śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
3/4-1 szkl. powideł śliwkowych

Całą mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy do jednej miski.

Masło roztapiamy. Po zdjęciu z palnika dodajemy do niego posiekaną czekoladę i mieszamy, aż się roztopi. Przesiewamy kakao, dodajemy do masła, mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.

Całe jajka ubijamy z cukrami. Dodajemy masę czekoladową i miksujemy. Dodajemy śmietanę (lub jogurt) na przemian z przesianymi wcześniej suchymi składnikami – mieszamy delikatnie do połączenia składników.

Przekładamy masę do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Napełniamy je do 1/3 wysokości, nakładamy łyżkę powideł śliwkowych i dokładamy na wierzch resztę masy.

Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 20 minut – do suchego patyczka.

Źródło: Moje Wypieki

#czekolada, #kakao, #śliwki
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Tradycyjna babka piaskowa Poprzedni Tradycyjna babka piaskowa
Kluski śmietankowe błyskawiczne • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Prosty makowiec  

17 kwietnia 2013

Muffiny bananowo-czekoladowe z bananowym kremem  

23 kwietnia 2016

Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie  

5 grudnia 2013

3 komentarze

  1. Anonimowy

    on 19 lutego 2014 at 23:11
    Odpowiedz

    proszę sprawdzić przepis, zastanowiła mnie ilość użytego kakao – 0,5 szkl ??? Z tym drobnym wyjątkiem przepis podoba mi się i chętnie skorzystam po ewentualnym sprostowaniu

    • Ewa P.

      on 20 lutego 2014 at 08:05
      Odpowiedz

      Wszystko się zgadza – pół szklanki prawdziwego, niesłodzonego kakao 🙂

  2. Justyna Żak

    on 29 listopada 2013 at 18:03
    Odpowiedz

    korzenne… muszą być pyszne:)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda