Pijana kaczka z buraczkami
||

Pijana kaczka z buraczkami

Coś mnie wzięło ostatnio na kluski śląskie. A co do klusek? Może kaczka? Jeśli kaczka, to trzeba ją jakoś udziwnić. Wyszła mi więc pijana kaczka z buraczkami.
Sos podlany piwem dał ciekawy smak lekkiej goryczki, który bardzo fajnie łagodzą delikatne kluski śląskie i buraczki. Ogólnie – pycha!

Składniki

kacze udka
1/2 butelki piwa
ok. 2 szkl. wody
sól
kilka ziarenek pieprzu
3 listki laurowe
majeranek

Udka najpierw podsmażamy z obu stron, potem podlewamy piwem i wodą, dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy na małym ogniu nieco ponad godzinę. Jeśli nie są całe zanurzone w płynie, trzeba je co jakiś czas (co ok. 15 min.) obracać na drugą stronę. Mięso jest gotowe, kiedy jest miękkie i odchodzi od kości.

Kaczkę podajemy z kluskami śląskimi i buraczkami.

Podobne wpisy