Korzenne muffinki z powidłami śliwkowymi
|

Korzenne muffinki z powidłami śliwkowymi

W sklepach od dawna już mikołaje i choinki, czemu by więc nie zacząć piec pierników? Na początek proponuję coś mniej tradycyjnego, ale baaardzo pysznego. Gwarantuję Wam, że zakochacie się w tych muffinkach od pierwszego ugryzienia! U mnie w domu muszą być obowiązkowo na stole w okresie świątecznym, a czasem i później. I wcześniej. W zasadzie to najchętniej piekłabym je cały rok, ale przyznacie sami, że muffinki z powidłami śliwkowymi smakują najlepiej właśnie w okolicach świąt Bożego Narodzenia.

Składniki

(na 12 sztuk)

2/3 szkl. + 2 łyżki mąki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła
55 g gorzkiej czekolady
1/2 szkl. kakao
2 jajka
3/4 szkl. brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szkl. śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
3/4-1 szkl. powideł śliwkowych

Całą mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy do jednej miski.

Masło roztapiamy. Po zdjęciu z palnika dodajemy do niego posiekaną czekoladę i mieszamy, aż się roztopi. Przesiewamy kakao, dodajemy do masła, mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.

Całe jajka ubijamy z cukrami. Dodajemy masę czekoladową i miksujemy. Dodajemy śmietanę (lub jogurt) na przemian z przesianymi wcześniej suchymi składnikami – mieszamy delikatnie do połączenia składników.

Przekładamy masę do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Napełniamy je do 1/3 wysokości, nakładamy łyżkę powideł śliwkowych i dokładamy na wierzch resztę masy.

Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 20 minut – do suchego patyczka.

Źródło: Moje Wypieki

Podobne wpisy