|

Skrzydełka zapiekane w ryżu

Poleca: Krolcia

Fot. Krolcia

To danie jest ewidentnie dla nas. Mąż wyjada mięso, a ja wprost ubóstwiam ten ryż! Okazało się, że i Młodszemu ryż w tym wydaniu strasznie zasmakował. Zjadł porcję na obiad i głośno się go domagał również na kolację. Dla mnie – „niestety”, bo zjadł moją porcję. Obeszłam się smakiem, he he. Na zdrowie niech mu wyjdzie!

Składniki:
10 skrzydełek
bazylia, tymianek, oregano, estragon – po łyżce mniej więcej
2 łyżki oleju

2 szklanki ryżu
2-3 spore cebule

Sos:
kostka masła (200 gram)
6 szklanek ciepłej wody
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżki wegety
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki cukru
6 łyżeczek ulubionego pikantnego ketchupu
sól

Zaczynamy od skrzydeł. Do oleju wsypać wszystkie zioła i nasmarować tym skrzydełka. Odstawić, żeby mięso ładnie przeszło (co najmniej na godzinę).

Sos. Rozpuszczamy masło w sporym garnku, dolewamy ciepłej wody i wszystkie wymienione przyprawy i składniki – przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, wegetę, paprykę, cukier, ketchup, odrobinę soli. Dokładnie mieszamy, można posiłkować się mikserem.

Na dużą blachę wysypujemy równomiernie ryż. Następnie ryż zasłaniamy na całej powierzchni plastrami cebuli grubości około 0,5 cm. Na cebuli układamy skrzydełka. Całość powoli (żeby ryż nie spłynął) zalewamy sosem.
Wstawiamy do piekarnika na 160-180 stopni i zapiekamy tak długo, aż ryż wciągnie cały sos i wierzch zacznie się rumienić. To trwa około godziny i 20-30 minut.

Podobne wpisy